AKTUELNO

„No degree of separation” iz mog ugla (Italija)

Frančeska Mikjelin izbor je italijanske nacionalne TV kuće Rai za ovogodišnji „Evrosong”. Nakon što je pobednik festivala „Sanremo”, grupa „Stadio”, odbila da prezentuje Italiju na Pesmi Evroviziji, ta mogućnost data je vicešampionki – Frančeski Mikjelin.

Ova Italijanka ima 21 godinu, a popularnost u u svojoj zemlji stekla je pobedom u muzičkom šouu za mlade talente X Factor u sezoni 2011/2012. Izdala je do so sada dva veoma uspešna studijska albuma koja su stekla zvanje „platinasti” i „dupli platinasti”, a pojedine pesme bile su hitovi „broj 1” u Italiji. Pesma s kojom se takmičila na ovogodišnjem „Sanremu” Nessun grado di separazione doživela je sličan uspeh – osvojila je vrhove radijskih top-lista, bila prva po prodaji na muzičkom servisu iTunes te najslušanija festivalska ’sanremovoska’ pesma na Spotify.

Istu kompoziciju, s prevodom naslova na engleski No degree of separation, Frančeska će izvesti u Velikom finalu „Evrosonga” 14. maja.

Stihovi

È la prima volta che mi capita
Prima mi chiudevo in una scatola
Sempre un po’ distante dalle cose della vita
Perché così profondamente non l’avevo mai sentita
E poi ho sentito un’emozione accendersi veloce
E farsi strada nel mio petto senza spegnere la voce
E non sentire più tensione solo vita dentro di me
Prvi je put da mi se to desilo,
Pre nego što sam se zatvorila u kutiju.
Uvek pomalo odaljena od životnih sitnica,
Jer ih nikada nisam osećala previše duboko.
A onda sam osetila emociju,
Dolazeći poput munje, pravila je put ka mojim grudima,
Bez gašenja sopstvenog glasa.
Sad više ne osećam napetost, već samo život.

Heroj nacije – Monika Beluči

Monika Beluči (punog imena Monika Ana Marija Beluči) poznata je italijanska glumica i model. Rođena je u Čita di Kastelu 30. septembra 1964. i do sada je ostvarila više izuzetno zapaženih uloga u svetski poznatim ostvarenjima – Drakula, Apartman, Pakt sa vukovima, Stradanje Hristovo, Vatreni obračun…

Karijeru je započela kao model, i to u 16. godini, kada je pohađala Lićeo Klasiko. Kasnije, kada je upisala pravo na Univerzitetu u Peruđi, nastavila je da radi kao model da bi zaradila novac za školovanje.

Bila je verena za glumca Nikolu Farona, od 1989. do 1995. godine. Venčala se 1999. godine s poznatim francuskim glumcem Vensanom Kaselom s kojim ima dve kćerke: Devu (2004) i Leoni (2010).

Retka kombinacija savršenog lica i zanosnog tela Moniki Beluči je donela titulu seks-simbola. Uopšte se smatra jednom od najlepših žena. Brojni časopisi za muškarce je redovno svrstavaju u sam vrh svojih izbora lepote i seksipila. Sama Monika o svom izgledu u intervjuu za BBC kaže sledeće:

Lepota je hendikep ako si glup, a ne ako si inteligentan i znaš je iskoristiti. Osećam se dobro i ugodno u svom telu, ali ne zbog toga što sam lepa. Poznajem mnoge lepe ljude i njihovi životi su jednostavno užasni. Jako su nesigurni u sebe… Srećna sam što sam voljena i što imam divnu porodicu.

  • MARKO
  • STRAHINJA
  • ĐORĐE
  • FUAD
Još jedna nenormalno precenjena pesma. Čemu? Zbog čega? Šta toliko oduševljava publiku? I dalje nemam pojma. Pevanje je fino, ali zanemarljivo, jer ova devojka izgleda tako nezanimljivo i „ravno”, a takva joj je i pesma. Ne znam da li zbog atmosfere koju ova pesma nosi ili zbog čega već, ali ovo je tako bledo i nekako na silu. Prvo što bih je pitao bilo bi: „Ko te tera da pevaš?” jer je doza entuzijazma i nje i njene pesme na nuli. Pozitivnoj, doduše.
Ocena: 1
Čak ni italijanski jezik koji je najmelodičniji na svetu po mnogim istraživanjima mi ne izvlači ovu pesmu. Baš slabo u principu.
Ocena: 2
Grupi dvojnika i dvojnica pridodajem i Frančesku koja malo podseća na Lusi Hejl. A što se pesme tiče, Italijani su išli na sličan fazon i stil pesme kakvu je poslala Ema Marone pre dve godine. Ali, nedovoljno ubedljivo za neki visok domet. Zadržala je ova pesma poznatu kanconsku notu, ali nema „pomeranja s’ mesta”; deo na engleskom je suvišan jer mislim da je trebalo da ovu pesmu ostave kompletno na divnom italijanskom.
Ocena: 2+
Nastavljaju Italijani da se predstavljaju dobrim kanconama. Pesme jeste lepa i ugodna, ali nije nešto što čovek poželi da čuje, no u finalnoj večeri „Evrosonga 2016” u italijanskom trominutnom nastupu ću sigurno uživati. Engleski je ovde sasvim suvišan. Ugodno!
Ocena: 4 
IZDVOJENI KOMENTAR: MILICA
Mislim da je ovo jedna od onih jednostavnih, ali izuzetno kvalitetnih pesama koje nažalost ne uspeju da budu zapažene i poštovane onoliko koliko bi trebalo. Volela bih da grešim, volela bih da je vidim u TOP 5 u finalu, ali godinama već pesme ovog tipa bivaju progutane od onih bržih, pevljivijih i komercijalnijih, da ne kažem neku težu reč. Elem, moj pesimizam što se samog plasmana tiče ne menja stav prema ovoj kompoziciji, a on je da Frančeska briljira, da je tekst divan i da je melodija toliko nežna i prijatna da bih je slušala bez prestanka. Italija još jednom šalje samo najbolje.
Ocena: 5
  • IVANA
  • NIKOLA
  • ZDRAVKO
  • SLOBODAN
Simpatična balada puna emocija, a opet tako jednostavna pesma gde reči i emocije prosto naviru. Možda je malo previše ravno otpevano, poput horskog pevanja, ali ima i to neku draž. Frančeskin glas prilično opušta.
Ocena: 4
Nešto poslednjih godina ne pratim „Sanremo”, a 90-tih i početkom 2000-tih na TV 3K sam to redovno radio. I danas sam fan ovog festivala, duha, kancone. I ovogodišnja numera koja odlazi u Stokholm je upravo takva, puna italijanskog, nezamenljivog duha, sve do engleskog dela. Potpuno nepotrebnog čak i zarad Pesme Evrovizije. I ma koliko voleo veći deo na italijanskom, taj mali deo na engleskom mi baš kvari utisak.
Ocena: 4
I pored toga sto mi se Frančeskina interpretacija ne dopada dovoljno (moglo je to mnogo mnogo suptilnije), sveukupni doživljaj je veoma pozitivan. Pesma teče i raste kao potok koji obliva stenovito dno lako i s jasnim ciljem. Lepo. #sladoled_s_karamelom
Ocena: 5-
Ovaj baladični sint-pop nešto je što se zaista retko može čuti. Italija i ovog puta šalje nešto krajnje neobično, drugačije i ’svoje’. Iako mi je deo na englekom potpuno suvišan, celokupni utisak o pesmi nisam promenio – ovo je nešto što bih slušao uvek, svuda, u svakoj prilici, besomučno iznova! Naročito me je opčinila „hladnoća i namerna Frančeskina nezainteresovanost” uz istovremeno duboko i snažno prenošenje emocija. Jednostavno umetnički. Jednostavno divno!
Ocena: 5+
Kladionice (Eurovisionworld.com): 11. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,56
Prosečna ocena čitalaca: 4,44
Konačna ocena: 4,00

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 5. maja do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …