„What’s the pressure” iz mog ugla (Belgija)

Laura Tesoro je 58. predstavnik Belgije na evrovizijskom takmičenju za najbolju pesmu. Devetnaestogodišnja Belgijanka to pravo je stekla pobedom u takmičenju Eurosong 2016 koji je ove sezone organizovala flamanska nacionalna televizija Eén.

Laura ima italijanske korene, a pored pevanja, iskazala je i svoj talenat za ples, glumu… Do sada je učestvovala u nekoliko TV takmičenja mladih talenata i pevača (Ketnetpop, The Voice) te ju je šira javnost tako i upoznala.

Pesma s kojom je pobedila What’s the pressure urađena je u disko-fank-soul maniru, i kako i sama kaže, odraz je njene vesele i dinamične prirode. Omiljeni izvođači su joj Bruno Mars i Majkl Džekson te i ne čudi opredeljenost ka pomenutim žanrovima.

Evrovizijsku numeru producirao je Britanac Piter Gordeno, klavijaturista poznatog benda „Depeche Mode”.

Stihovi

I see massive walls weighing down the people all around
They don’t seem to mind at all
And I will try to stand my ground
Won’t be bound
Brings out the best in me
What’s the pressure?
You will grow
You will know in the end
This is fiction
It’s in your mind
Live your life instead
Masivni zidovi ograđuju ljude svuda unaokolo,
Ali njima izgleda ne smeta.
Pokušaću da ostanem prisebna,
Neću se vezivati,
I daću sve od sebe.
Čemu pritisak?
Porašćeš,
Na kraju ćeš saznati,
Da je ovo fikcija,
U tvojoj je glavi,
Umesto toga živi svoj život.

Heroj nacije – Žistin Enen

Žistin Enen, poznata i kao Žistin Enen Arden, profesionalna je belgijska teniserka. Iako je imala tek 25 godina i bila suvereno prva na VTA listi, 14. maja 2008. uoči početka Otvorenog prvenstva Francuske, objavila je da se povlači iz profesionalnog tenisa.

Enen je osvojila 43 VTA titule i više od 20 miliona dolara. Sedam od njih su bile Grend slem titule: četiri s Otvorenog prvenstva Francuske, jedan s Otvorenog prvenstva Australije i dve s Otvorenog prvenstva SAD. Jedini Grend slem koji nije osvojila bio je Vimbldon: bila je finalistkinja 2001. i 2006.

Dvaput je osvajala VTA šampionat na kraju sezone (2006, 2007), a osvojila je i zlatnu medalju na Letnjim olimpijskim igrama 2004. u Atini. Teniski eksperti hvalili su je zbog mentalne snage, kompletnosti i varijacija svoje igre, zbog brzine i rada nogu te jednoručnog bekhenda, koji je Džon Makenro opisao kao najbolji jednoručni bekhend i u ženskom i u muškom tenisu. Bili Džin King je o njoj rekla da je „najbolja teniserka svoje generacije”.

Žistin Enen je rođena 1. juna 1982. u Liježu, valonskom delu Belgije. Svoj prvi turnir je osvojila u Antverpenu, u Belgiji 1999. godine.

Nakon momentalnog povlačenja iz profesionalnog tenisa 2008, već naredne je najavila povratak, što je i uradila početkom 2010, da bi se u januaru 2011. ponovo povukla iz aktivnog bavljenja tenisom.

Žistin Enen i Kim Klajsters, koja je takođe Belgijanka, nisu bile u najboljim odnosima. Karijere obe bile su u usponu 2002—2003. Enen je iz valonskog dela Belgije, a Klajsters iz flamanskog. Sem toga, Enen je bila prva dok je Klajsters bila druga, i obrnuto. Ipak, obe su se slagale kada su igrale za Belgiju u Kupu federacija.

  • SLOBODAN
  • MILICA
  • STRAHINJA
  • IVANA
Iako sam obožavalac disko i fank muzike, za mene je ova pesma ispod mediokriteta. Najpre, smatram da ove žanrove treba da izvode iole iskusniji pevači jer disko i fank treba da zvuče „zrelo”, a ne kao na raspevavanju školskog hora. Pevačica s druge strane ima vrlo, vrlo nesiguran i tanak glas, što je nedopustivo za jednu numeru koja ima i soul elemenata. Sve u svemu, i ovaj slučaj ocenjujem pre svega kao izbor pevačice, a ne pesme, što je vrlo loše. Belgija se vraća svojim starim utabanim stazama.
Ocena: 2+
Pa ova ženska je otkačena potpuno! Jako slatka, dinamična i harizmatična Laura! Međutim, sama pesma mi deluje kao da je sa neke od Evrovizija od pre desetak godina, na primer. Smeta mi što se taj refren ponavlja mali milion puta, pa se negde na sredini pesme baš unervozim.
Ocena: 3-
Fina pesmica za đuskanje. Volim što vraća fank na ESC i vrlo je živahno, međutim kompozicija je generalno prilično klimava, da kažem. Sve u svemu, simpatično, i na moju radost, originalno i čak pomalo smelo.
Ocena: 3
Simpatična i harizmatična mlada Laura je iznela ovu pesmu baš kako treba. Simpatičan ritam nas podstiče na igru. Pesma nema neku specijalnu emociju i težinu.
Ocena: 3+ 
IZDVOJENI KOMENTAR: ĐORĐE
Dvojnici poznatih ove godine nam dolaze iz Belorusije, Austrije i Slovenije, a Lauru iz Belgije ne bih svrstao u tu kategoriju, jer čim sam je video, uporedio sam je po izgledu s jednom imaginarnom muzičkom zvezdom iz naše zemlje koja se zove Tamara (prezime držim u tajnosti :D) i koja spaja balkanske i svetske trendove u svojim pesmama s podjednakim akcentom na obe strane. I Flamanci idu na taktiku od prošle godine – mlađe je slađe. Da li će im ova taktika ponoviti finale?
Ocena: 4
  • NIKOLA
  • ZDRAVKO
  • FUAD
  • MARKO
Svaka pesma bržeg ritma nema šanse a da ne pokrene publiku na đusku. Jeste da ovoj pesmi što šta fali, jeste da je korak nazad u poređenju sa izvanrednom prošlogodišnjom numerom, ali nasmejano, veselo lice Belgijanke i fanki ritam biće dovoljni da animiraju i gledaoce pored ekrana i publiku u areni. Možda se kojim čudom provuku u finale. Ako ništa drugo onda zbog žurke koju će siguran sam napraviti.
Ocena: 4-
Da li je ovo moj „guilty pleasure”? Verovatno jeste. Iako ne preterano inventivna, atmosfera pesme je veoma pozitivna i zarazna, baš za neku dobru đusku. Šta ću kad mi prija taj disko-fank-soul fazon. #pohovani_kačkavalj
Ocena: 5-
Ugodno uhu. Ovako se najjednostavnije može opisati Laurina pesma. Drugačija je od drugih, ritmična i izaziva. Tera vas da je do kraja interpretacije počnete da pevušite. Slažem se da je jedna vrsta kopije pesme Sax, no, ako jeste, onda je u pitanju dobra kopija. Ritmično!
Ocena: 5
Omiljena ovogodišnja pesma bržeg ritma. Baš nosi novu atmosferu i čini da zaigraš istog trena. Laura ima tanani glas, koji na trenutke ume baš da iznenadi i ispusti koji džez ton, što mi se mnogo sviđa. U svakom refrenu je dodat malo drugačiji „začin”, tako da ne manjka na maštovitosti, te svaki delić ove kompozicije nosi nešto novo. Uz koreografiju kao u zvaničnom spotu, dobar vizuelni ugođaj i još bolju vokalnu interpretaciju, eto još finala za Belgijance.
Ocena: 5
Kladionice (Eurovisionworld.com): 26. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,78
Prosečna ocena čitalaca: 3,12
Konačna ocena: 3,45

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 4. maja do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …