AKTUELNO

„Sound of silence” iz mog ugla (Australija)

Kao i prošle godine, i ove je australijska TV mreža SBS svog evrovizijskog predstavnika izabrala interno. Simbolično, odluku je objavila Končita Vurst, evrovizijska pobednica 2014, na svom koncertu u Sidnejskoj operi. Reč je o pevačici korejskog porekla Dami Im, koja je bila njen specijalni gost.

Njena kompozicija zove se Sound of silence, a delo je grupe autora koji se potpisuju kao DNA (David Musumeci & Anthony Egizii).

Rođena u Južnoj Koreji, Dami se sa svojih devet godina preselila u mesto Logan Vejli nadomak Brizbejna. Godine 2013. učestvovala je u petoj sezoni australijskog X Factora i zahvaljujući svom moćnom glasu je uspela pobediti s tri miliona glasova publike.

Nakon toga, Dami je dospela na prvo mesto australijske top-liste s tri singla (Alive, Super love, Gladiator), a njen debitanski album, nazvan njenim imenom, dostigao je multiplatinasti tiraž.

Stihovi

Getting hard to break through the madness
You’re not here it never makes sense
Tidal waves of tears are crashing
No one here to save me drowning
Cause baby you’re not here with me
And I keep calling calling
Keep calling cause…
Teško je pobeći od ludila,
Ti nisi ovde, nema smisla.
Talasi suza se lome,
Nikoga nema da me spasi od davljenja,
Jer, dušo, ti nisi ovde sa mnom.
I dalje dozivam, dozivam,
I dalje dozivam, jer…

Heroj nacije – Ijan Torp

Ijan Torp je australijski plivač, jedan od najuspešnijih svih vremena. U karijeri je osvojio pet zlatnih olimpijskih medalja i 11 naslova svetskog prvaka.

Rođen je u Sidneju 1982. godine. Plivački svet je zapanjio u svojoj 15. godini, kada je osvojio naslov svetskog prvaka u disciplini 400 m slobodno na prvenstvu u Pertu 1998. godine. Time je postao najmlađi svetski prvak u muškoj konkurenciji u individualnim disciplinama. Od tog trenutka Torp je u toj disicplini pobedio na svim olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima sve do 2004. godine, kada je nakon Atine uzeo pauzu.

Naročito je zanimljivo to što je u karijeri srušio čak 13 svetskih rekorda.

Nakon Igara u Atini 2004. godine najavio je pauzu koja se neplanirano produžila zbog bolesti. Očekivani povratak nakon ozdravljenja ipak nije usledio, te je Torp 21. novembra 2006. godine objavio da prekida karijeru.

Iako je godinama odbijao da prizna svoju homoseksualnost, Torp je to ipak učinio javno u intervjuu za jedan britanski talk show u julu 2014. godine. Lečio se i od depresije, a situacija se naglo pogoršala krajem 2014. kada su ga komšije pronašle omamljenog pored roditeljske kuće. U svojoj biografiji je istakao da je razmišljao o samoubistvu te da je uzeo velike količine alkohola „kako bi se razračunao s depresijom”.

Inače, Ijan Torp se i tokom svoje aktivne sportske karijere, i nakon nje, bavi dobrotvornim radom, učestvujući u različitim organizacijama.

  • STRAHINJA
  • FUAD
  • ZDRAVKO
  • MARKO
Nema mnogo autentičnosti ni ovde, previše mi liči na druge pesme radio-formata koje se takmiče ove godine, i gubi mi se među njima jer mi zvuče slično. Nedovoljno dinamike i dosta repetitivno. Da ocenjujem samo pevanje, bilo bi odlično, ali pošto sam ovde zbog kompozicije… hmh.
Ocena: 2
Od svih pesama ovogodišnjeg takmičenja, koje su posegnule za modernim ritmovima, australijska mi je najbolja. S pravom važi za jednog od favorita, iako ja ne bih voleo da signal Evrovizije sledeće godine dobijemo iz Sidneja. Dobro.
Ocena: 4
Pomalo predvidljiva pesma, ali vrlo pevljive i zapamtljive melodije, i svakako ubedljivo otpevana. Lično bih možda više voleo Dami u nekom manje dramatičnom ruhu, zapravo u melodiji koja je malo dinamičnija i u kojoj bi njen glas zaista došao do izražaja. Ovako je na momente „ravna” kao dagazi skoro punim gasom od samog starta. Ali ne sumnjam da će ovo biti vrlo ubedljiv nastup. #sušena_govedina
Ocena: 4
Australija se fino adaptira evrovizijskim uslovima. Poslaše nam još jednog izvanrednog vokalistu s još boljom pesmom. Ova pesma ume malo da umori od slušanja, ali nemam većih zamerki. S pravom je jedna od favorita za pobedu. Tekst se savršeno uklopio u atmosferu pesme. Primećuje se da se radilo na ovoj pesmi, i to vrlo detaljno. Dami je odlično odradila svoj deo posla.
Ocena: 5- 
IZDVOJENI KOMENTAR: MILICA
Pošto mi je i dalje poprilično apsurdno da slušam Australiju u takmičarskom delu divnog nam evrovizijskog takmičenja, ja ću samo napraviti paralelu u odnosu na prošlogodišnjeg australijskog predstavnika i reći ću – slabije. Ne mogu da kažem da je ovo loša pesma, zapravo je jako prijatna i catchy, ali, istini za pravo, nije nešto bez čega bih u takmičarskom delu patila, dok s druge strane, pesmu Tonight again i dalje imam na svojoj plejlisti.
Ocena: 3+
  • NIKOLA
  • SLOBODAN
  • ĐORĐE
  • IVANA
Ooooh Dami Im… Šta reći? Divna cura i još bolja pevačica koju sam zavoleo još od X Factora. Iako nisam ni fan, ni protivnik učešća Australije na Evrosongu, ipak ne mogu da osporim trud i kvalitet koji šalju, evo već drugu godinu zaredom (zvanično). Možda bih Dami dao neku bržu i pozitivniju numeru, jer je ona sva takva, lepa, nasmejana, pozitivna. Preozbiljna mi je u ovoj pesmi, što ne umanjuje kvalitet jer je svojim izvođenjem pokazala koliko je moćna, a to će i te kako pokazati i na ESC sceni.
Ocena: 5-
I dalje odbijam da prihvatim prisustvo „ovog” na evrovizijskom takmičenju, no kako je moja unutrašnja borba zapravo bitka s vetrenjačama i neisterivom pravdom, jedino što pritajeno priželjkujem jeste potpuni takmičarski krah i debakl, ma ko pevao i ma šta se čulo iz ove države, kao jedini moguć „šamar” ovom tupavom besmislu. Ipak, biću dosledan sebi te se fokusirati samo na kompoziciju koja je zaista odlična – moderna, snažna, mejnstrim balada, jedna od retkih koja ove godine pretenduje da bude i svetski hit. Kada je reč o Dami Im, zaista se pitam odakle toliko moći u glasu u tako krhkom telu?
Ocena: 5-
Nekad mi bude žao što nisam pratio tu sezonu X Factora, već onu britansku u kojoj je pobedila Sem Bejli. Ali, s ovom pesmom sam sve nadoknadio i slažem se da malo liči na Sijine radove, ali da je krojena po pravom festivalskom maniru. Vidi se koliko su uložili u ovo takmičenje i, pošto će im ova godina verovatno biti oproštajna, onda su na vreme shvatili kako se ne treba kockati s Evrovizijom, već im je cilj da za ovo kratko vreme ostave što bolji utisak, u čemu su i uspeli.
Ocena: 5
Dami Im… Šta drugo reći? Fenomenalan i raskošan glas, fina i moderna pesma. Ova devojka rastura, ima energiju, ima taj „X” faktor – u kome se i takmičila 2013. godine. Sve pohvale i samo napred.
Ocena: 5
Kladionice (Eurovisionworld.com): 4. mesto

Prosečna ocena redakcije: 4,22
Prosečna ocena čitalaca: 3,87
Konačna ocena: 4, 05

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 3. maja do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …