AKTUELNO

„Heartbeat” iz mog ugla (Letonija)

Dvadesetjednogodišnji Jusc pridobio je veću pažnju javnosti pobedom na letonskom izboru za „Evrosong”, u šou-programu Supernova. S pesmom Heartbeat prošlogodišnje uspešne predstavnice Aminate imaće nezahvalnu ulogu da otvori drugo polufinalno veče 61. Pesme Evrovizije.

Jusc je svoje muzičko putovanje započeo kao ulični muzičar u Rigi. Njegove specifične i različite muzičke aktivnosti, između ostalih, obuhvataju pozajmljivanje glasa jednom letonskom hip-hop pevaču, ali i uživo pevanje na koncertima kao prateći vokal.

Studira ne jednoj akademiji u Rigi, nakon koje planira da postane vokalni trener za pop i džez muziku, a dugoročni cilj mu je da otvori školu alternativne muzike.

Stihovi

I’m getting wild when I’m alone
I learned by heart – you’re not my own
But I never asked you to belong
You’re my desire and my pain
But all the battles are in vain
You mean more than anything to me
Podivljam kada sam sam,
Ali naučio sam napamet – moja nisi,
A nikad ti nisam rekao da mi pripadaš.
Moja si želja i moja bol,
Ali sve bitke su uzalud.
Značiš mi više nego išta.

Heroj nacije – Jakobs Jufes (Džejkob Dejvis)

Jakobs Jufes, mnogo poznatiji kao Džejkob Dejvis, bio jevletonski Jevrejin, kasnije američki imigrant, koji je zaslužan za kreiranje modernih farmerki.

Jakobs je rođen u Rigi 1831. godine i tokom svog boravka u tom gradu učio je krojački zanat. Kada je imao 23 godine emigrirao je u SAD, gde je po dolasku promenio ime u Džejkob Dejvis. U početku se selio iz grada u grad, sve dok se sa svojom porodicom nije nastanio u Rinu, gde je i otvorio krojačku radnju. Tkaninom ga je u to vreme snabdevao Livaj Straus (kasnije poznati Levi Strauss & Co), a to grubo platno uglavnom je koristio za šivenje šatora i podmetače za konjska sedla.

U decembru 1870. godine kod Jakobsa je u radnju došla žena tražeči za svog muža par pantalona od izdržvljivog platna. Iskoristio je teksas i kreirao pantalone koje su se pokazale izuzetno udobne, a izdržljive. Model su ubro raširio među brojnim drugim radnicima tog regiona. Zajedno sa svojim dobavljačem Livajem Strausom, koji je pristao da uloži novac, model pantalona od teksasa je patentiran 1873. godine 20. maja.

  • ĐORĐE
  • IVANA
  • MILICA
  • FUAD
Letonci su mi oduvek bili antipatični – u prošloj deceniji su pobedili s pesmom koja (po meni) nije ni trebalo da pobedi, a i neka od prva četiri pronalaska u finale su (po meni) bila isto tako s pesmama koje je trebalo da ispadnu u polufinalu – da je žiri bio prisutan. Glume s nekim predstavnicima imitaciju mejnstrim i alternativne pesme najčešće. Prošla godina je bila izuzetak, pre svega zbog odlične pevačice koja je dala ’normalnu’ kompoziciju, i koja je zasluženo visoko dogurala. Sada se za istu tu Aminatu može reći da jedino ona pomaže Letoniji i čini se da više niko nije sposoban da da neku normalnu pesmu.
Ocena: 2
Letoniju predstavlja veoma sladak i moderan momak, samim tim je i pesma takva. Veoma moderna, ali je celokupan utisak nema neku težinu. Suviše je sve jeeftino.
Ocena: 2
Sviđa mi se i ovaj „Martin Garrix” fazon muzike, i pevačeva boja glasa, i njegova pojava, i sve je to krasno upakovano, ali je i dalje jedna od onih pesama koje se zaboravljaju i pre nego što se završe, nažalost, i ne probude ništa u meni sem nagona da zevnem, ili ih preslušam nekad eventualno, u nekom poludepresivnom stanju. Idemo dalje!
Ocena: 2
Kakav samo glas ovaj čovek ima! Odlična pesma, odličan pevač i uspeh ne bi trebao izostati. Sreća pa je pesma ’normalna’ pa se ne može osmisliti loš scenski nastup koji bi opšti utisak pokvario. Iznenađujuće.
Ocena: 4 
IZDVOJENI KOMENTAR: ZDRAVKO
Potrebno je duže od minut i po da se ova pesma potpuno ’otvori’. Meni, međutim, više prija pomalo stegnuti prvi deo pesme, praktično samo s ’bubnjevima’. Nadam se da će interpretacija na evrovizijskoj sceni biti ubedljivija, naročito u drugom delu pesme. Potrebno je tu još malo grča i energije, ali je celokupan utisak veoma pozitivan.
#paelja
Ocena: 4+
  • NIKOLA
  • MARKO
  • SLOBODAN
  • STRAHINJA
Odmah nakon odslušane pesme, pogledao sam i snimak prošlogodišnjeg letonskog nastupa. Ovogodišnja pesma definitivno ima uticaj, bez čuđenja, ipak je Aminata autor obe pesme, no ovde se otišlo malo dalje. Pesma je dobila malo brži ritam pa se čini da je pozitivnija, radosnija, svetlija, ali vokal mi kvari utisak. Ne kažem da je loš vokal, ali boja i hrapavost (ne pesak) u visokim tonovima deluje kao da se bori sa samom pesmom. Zato je izostao kompletan pozitivan utisak.
Ocena: 4
Vanserijska pesma, što se i moglo očekivati čim se pogleda na ime autora iste. Aminata još jednom dokazuje svoje maestralne muzičke sposobnosti kroz Jusca. On je genijalan vokal, rasturiće arenu pevanjem. Sama kompozicija vuče po strukturi na Aminatinu prošlogodišnju, samo je mnogo dinamičnija i brža. Opet su tu prateći vokali koji šapuću, opet je tu neobičan instrumental, opet je tu jednostavan nastup i opet je scena prošarana crvenilom. Opet, daleko od toga da me je smorilo. Hrabro i vanvremensko.
Ocena: 5
Ako Letonija ovako nastavi, postaće mi od najneomiljenije jedna od omiljenih evrovizijskih nacija. Pesma Heartbeat diše minimalizmom nekog alternativnog elektro-popa, ali istovremeno ima ’punoću’ pravog modernog klupskog mejnstrim hita. Rekao bih da je odličan materijal za DJ-remikse. Jedna od retkih pesama koja ne podilazi ukusu većine i pravi je biser među drugim ovogodišnjim, reklo bi se, klasičnim radijskim pesmičicama. Bravo!
Ocena: 5
Hehe, baš je skoro nemoguće ne videti Aminatu u svemu ovome. Sjajna elektro-numera, i jedna od najoriginalnijih ove godine. Aranžman je fenomenalan, iako odrađen prilično minimalistički i zvuči ravno, tako da Juscov glas izvlači celu melodiju i pesmu, i respekt za to.
Ocena: 5
Kladionice (Eurovisionworld.com): 7. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,67
Prosečna ocena čitalaca: 4,00
Konačna ocena: 3,83

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 2. maja do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …