AKTUELNO

„Play” iz mog ugla (Estonija)

Jiri Potsman pobedio je na nacionalnom izboru za evrovizijsku pesmu Eesti Laul s kompozicijom Play, čiji je jedan od autora dobro znani Stig Resta, prošlogodišnji predstavnik Estonije u duetu s Elinom Born.

Ta pobeda 21-godišnjeg Jirija samo je nastavak njegove tek započete muzičke karijere, koja je za mnoge nedostižni san. Svojom specifičnom bas/bariton bojom glasa, zahvaljujući kojoj može da jednako lako peva čitav spektar različitih muzičkih žanrova, osvojio je srca Estonaca, najpre u estonskoj verziji talent-šoua Idol 2015, a potom je proglašen za najboljeg muškog izvođača u Estoniji 2015. godine na prestižnoj ceremoniji „Estonske muzičke nagrade”.

Prema sopstvenom priznanju, veliki je evrovizijski fan, te je izbor za predstavnika Estonije na „Evrosongu” za njega ostvarenje sna.

Nedavno je oformio i svoj bend i objavio prvi maksi-singl u svojoj karijeri.

Stihovi

The only way to go
Is let your feelings show
See all your walls come down
And just hit „play”
‘Cause that’s the only way
To find out if it’s love
That we’re fallin’, we’re fallin’ into
I didn’t know what to do
But now I’m good as new
‘Cause I’m stronger
Much stronger with you
Jedini način je to,
Da iskažeš svoja osećanja,
Pogledaš sve zidove kako se ruše.
Samo klikni na „play”,
Jer to je jedini način,
Da shvatiš da li je to ljubav,
U šta smo se upustili, upustili.
Nisam znao šta da uradim,
Ali sada sam kao nov,
Jer sam jači,
Uz tebe sam mnogo jači.

Heroj nacije – Arvo Pert

Arvo Pert je estonski kompozitor klasične i duhovne muzike. Od kraja 1970-ih Pert je stvarao u minimalističkom stilu i njegove kompozicije su čuvene po kompozicionoj tehnici tintinabuli, koju je sam razvio. Njegova muzika je delom inspirisana Gregorijanskim crkvenim pesmama.

Poznata Pertova dela su „Kantus u sećanje Bendžaminu Britnu” za gudački orkestar i zvona (1977) i gudački kvintet „Fratres I” (1977, prerađen 1983), koje je transkribovao za gudački orkestar i perkusije; solo violinu „Fratres II”; kao i ansambl za čelo „Fratres III” (oba iz 1980).

Dok je studirao kompoziciju kod Heina Elera na talinskom konzervatorijumu 1957, govorilo se za njega da „jednostavno protrese svoje rukave i note ispadaju iz njih”.

Tokom karijere stekao je više najviših domaćih i inostranih priznanja. Internacionalni Arvo Pert Centar nalazi se u estonskom selu Laulsma. Centar uključuje istraživački institut, edukativni i muzički centar, muzej, izdavačku kuću i arhivu Pertovih dela.

  • MILICA
  • FUAD
  • MARKO
  • IVANA
Njegov pogled mi je jeziv, njegovi grčeviti pokreti su mi jezivi, njegov glas mi je jeziv u svojim pokušajima da zvuči seksi. Sve u vezi sa ovom pesmom mi je tako jezivo, osim eventualno same melodije. On se mukica trudi, skoro kao Džejmi Dornan u ulozi Greja, da stvari iznese najšmekerskije i najerotičnije moguće, a u svim tim otužnim pokušajima samo ispada smešan i uništava melodiju. I ne kapiram šta je sa ovom „on-the-edge” bojom glasa, stvarno.
Ocena: 1
Ova pesma bi bila dobra da nije ista kao i drugih pola pesama koje ćemo slušati i u Stokholmu. Nažalost, ovo je totalni prosek, bez imalo emocije. Znali su Estonci mnogo bolje, a i gore. Bledo!
Ocena: 3
Udariše ga Estonci na duboku alternativu. Svoji su, originalni su, to mi se mnogo sviđa. Pesma Play je na čudan način glamurozna, liči na neki neodžez. Peva fantastično, vokal je vrh – dubok, muški, neobičan. Nisam siguran koliko je Evropa spremna da prihvati ovako nešto, ali sigurno je da će biti negde među prvima na listi žirija.
Ocena: 3
Jiri me je veoma iznenadio. Ima veoma zanimljiv glas. Pesma nije ni malo loša. Veoma je simpatično sve to što se čuje u pesmi. Malo su iritantne pauze kojih ima prilično.
Ocena: 4- 
IZDVOJENI KOMENTAR: NIKOLA
Lako bih mogao ovu pesmu i markantnog izvođača da zamislim kao Džejms Bond temu. To je ta atmosfera koja bi savršeno išla uz uvek fantastično odrađene uvodne špice za ovu filmsku franšizu. Ono što me posebno fascinira je stav i scenski pokret pevača. Ti neobični pokreti rukom, nogom, zavodnički pogled ka kameri i sl. je nešto što je skroz zaboravljeno i zamenjeno nekim besnim koreografijama i specijalnim efektima. A mene ove sitnice obaraju s nogu.
Ocena: 5-
  • STRAHINJA
  • ĐORĐE
  • ZDRAVKO
  • SLOBODAN
Vrlo lepo i svedeno. Aranžman je vrlo bogat. Nesvakidašnja pop numera, sa jakim adutima, pogotovo melodijom. Vidi se da je u stilu Stinga.
Ocena: 5-
Do sada smo na ovom takmičenju viđali pokušaje (i uspele i neuspele) pesama rađenih kao za animirani film, ali, sada, koliko znam za sebe, viđamo prvi pokušaj pravljenja pesme po tematici za Bondov film. Ne znam šta reći o Estoniji, ako bi bilo smešno kritikovati je? Vidi se da su se u alternativnim vodama dobro pronašli, to je aktuelno na svetskoj muzičkoj sceni i voleo bih da se drže tih ’artovskih’ voda dok tržište i prilike ne budu to zahtevali.
Ocena: 5
Pomalo stidljivog početka, ova pesma se ubrzo razvija u veoma sugestivnu i pozitivnu „up-tempo” stvar. Svakim slušanjem sve me više osvaja svojim interesantnim i nepretencioznim detaljima. Estonci me retko kad iznevere. Bravo. #kroasan_s_mladim_sirom
Ocena: 5
Još jedno fantastično delo Stiga Reste! Pesma napisana u duhu 40-ih i 50-godina prošlog veka koju odlični Jiri fantastično interpretira svojim dubokim muškim glasom. Ima nešto ’šmekerski’ u celoj ovoj prezentaciji i kompoziciji. Ima raskošan, bogat, dramatičan aranžman, poput mnogih ’bondovskih’ muzičkih tema, koji je iznova i iznova, svakim novim slušanjem sve bolji. Jednostavno, obožavam ovaj žanr, to je nešto što i privatno slušam te nije čudo što je Estonija jedan od mojih ovogodišnjih favorita.
Ocena: 5+
Kladionice (Eurovisionworld.com): 28. mesto

Prosečna ocena redakcije: 4,00
Prosečna ocena čitalaca: 4,28
Konačna ocena: 4,14

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 1. maja do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …