AKTUELNO

„Miracle” iz mog ugla (Azerbejdžan)

Azerbejdžanska televizija Idžtimai izabrala je Samru Rahimli da bude predstavnica Azerbejdžana na ovogodišnjem takmičenju u Stokholmu, i to s pesmom Miracle.

Predstavnik je ove godine bio izabran putem internog javnog konkursa. O izvođaču i pesmi su odlučivala mišljenja stručnog žirija te rezultati ankete u kojima je učestvovalo više od 100 stručnjaka iz sveta muzike i televizije, kao i evrovizijski fanovi iz 35 zemalja.

Samra je time uspela da se iz drugog pokušaja domogne ovog prestižnog kontinentalnog takmičenja. Prvi put je Azerbejdžan pokušala predstavljati 2012, učestvujući u tadašnjem izbornom talent-šouu Milli Seçim Turu kao 16-godišnjakinja, međutim, učešće u ovoj emisiji je završila u prvom eliminacionom krugu.

U prethodne dve godine učestvovala je u dva The Voice šoua – 2014. u turskoj verziji ove emisije, gde je stigla do četvrtfinala, a potom je u azerbejdžanskom izdanju stigla do finala u kojem je učešće završila na 4. mestu pod mentorstvom Manane Japaridze, pevačice gruzijsko-azerbejdžanskog porekla.

Pravo iz te emisije je pozvana da ide u Švedsku, iako se emisija emitovala na konkurentskom kanalu AzTv.

Stihovi

You got in my head, boy,
Like a song
 that I kept on singing, all along
,
But the radio stopped to play us long ago,
Long ago,
Guess I’ve had enough, boy,
Guess I’m done,
Like a burning fire – now it’s gone
,
Thought I saw myself in you
,
I made a mistake,
There’s nothing to say,
I’m walking away.
Urezao si mi se u um, dečko,
Kao pesma koju pevam ceo dan.
Ali, radio je prestao da svira za nas odavno,
Odavno.
Mislim da mi je dosta, dečko,
Mislim da odustajem.
Kao vatra koja gori – sad je više nema.
Mislila sam da sam se pronašla u tebi,
Pogrešila sam.
Nema šta da se kaže,
Odlazim.

Heroj nacije – Alihan Samedov

Alihan Samedov je azerski virtuoz na balabanu, ugledni estradni umetnik i direktor „Kadikoj” obrazovnog centra za negovanje bliskoistočne narodne muzike pri istanbulskom univerzitetu „Ejuboglu”.

Rođen je u Sumgajitu 1964. godine. Ono što je naročito zanimljivo jeste da se nekoliko njegovih kompozicija našlo na poznatim kompilacijama „svetske muzike” Buddha bar, od kojih je najpoznatija Sen gelmez oldun, za koju se verovalo da je original evrovizijske pesme Lane moje Željka Joksimovića.

Alihan Samedov uživa veliki ugled u Turskoj, a 1993. godine njegov album je osvojio nagradu za najbolji album narodne muzike, dok je 1997. dobio priznanje za najtalentovanijeg etno-muzičara.

  • FUAD
  • SLOBODAN
  • MILICA
  • STRAHINJA
Svako malo neko „bajku“ pošalje na Evroviziju. Ništa magično se ne bi trebalo desiti ni za vreme azerbejdžanskih tri minuta na sceni. Ovo je loš spoj lepe muzike i iritantnog teksta. Pevačica se trudi, ali je njen trud uzaludan. Loše!
Ocena: 2
Ne zvuči ovo loše, ali je za moj ukus previše tanano i gnjecavo, previše „baby”, tinejdžerski… Očekivao sam od Azera mnogo više, a ni pevačica mi nije nešto posebno simpatična. Sve u svemu – malo ispod proseka.
Ocena: 3-
Zaustavite se na trenutak, pustite spot za ovu pesmu i posmatrajte pevačicu. Na trenutak sam pomislila da gledam našu Sanju Vučić koliko im se pokreti i facijalne ekspresije za vreme pevanja podudaraju. Elem, pametan Azerbejdžan ove godine – kvalitetno, moderno, pevljivo, preslatka pevačica… Ali i dalje ne vidim ništa spektakularno u ovoj pesmi, niti me nešto posebno pogađa.
Ocena: 3
Pamtljiv refren i simpatična melodija svakako doprinose kvalitetu ove kompozicije, iako je malo previše „safe” za moj ukus.
Ocena: 3 
IZDVOJENI KOMENTAR: MARKO
Strofe Samrine pesme tako ’smrde’ na Siju. Međutim, ne bih to opisao kao manjak originalnosti, nego slučajnost. Samra je sve svoje nedostatke u vezi sa izgovorom engleskog jezika ovde kamuflirala i to fantastično zvuči. Novije, fino, mom uhu se sviđa. Ne smeta, sve je po meri. Šveđe dobro odradili svoj posao.
Ocena: 5
  • ZDRAVKO
  • IVANA
  • ĐORĐE
  • NIKOLA
Azerbejdžan ne odusaje od svog oprobanog i veoma uspešnog principa. Međutim, ova pesma mi se čini jednom od najslabijih koje su do sada slali. Melodija je vrlo pevljiva, komercijalna i pamtljiva, ali nije to dovoljno da me obori s nogu. #pizza_kaprićoza
Ocena: 3
Kako i sama Samra kaže, ovo nije klasična balada. Veoma moderno odrađena pesma s puno emocije. Međutim, za ’himnu’ je ovo ipak premalo. Pesma je prilično simpatična i pevljiva, ali je ’onako’ – za svaki dan.
Ocena: 4
Da li to konačno čuh jednu finu pesmu koja nije smor balada od Azerbejdžana? Sve u svemu, jedno prijatno osveženje, iako podseća na neke od Sijinih radova. Ne sumnjam da će u Stokholmu, kao i do sada napraviti spektakl na svetskom nivou od samog nastupa. Konačno da od njih posle dužeg vremena dobijemo jednu malo življu pesmu od Azera.
Ocena: 5
Od ravnodušnosti do oduševljenja, ukratko je utisak o Azerbejdžanu. Samra odlično donosi ovu pesmu. Moderna i mladalačka, zvuči kao da je sišla sa svetskih top-lista. Uvod u refren je meni posebno zanimljiv jer osećam upliv orijentalnog prizvuka koji se savršeno uklopio u modernizam autora pesme. Azerbejdžan i dalje nastavlja dominaciju evrovizijskom scenom. Neće biti potrebno čudo da ovo na kraju bude u vrhu finalne tabele.
Ocena: 5
Kladionice (Eurovisionworld.com): 18. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,67
Prosečna ocena čitalaca: 3,8
Konačna ocena: 3,7

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 27. aprila do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …