AKTUELNO

„Pioneer” iz mog ugla (Mađarska)

Pobednik petog izdanja uspešnog TV šou-programa A Dal i 14. predstavnik Mađarske na Evrosongu je Fredi. On će u Stokholmu 10. maja, u okviru prve polufinalne večeri, pevati pesmu Pioneer koju su publika i žiri proglasili najboljom.

Fredi je javnosti postao poznat 2014. godine, kada je učestvovao takođe u jednom rijaliti TV programu za muzičke talente – Rising Star. Od tada je izdao nekoliko uspešnih singlova, ali publika i dalje očekuje njegov debitantski album, koji je najavio nakon pobede u A Dalu ovog januara.

Uprkos nagloj popularnosti i slavi, Fredi je i dalje skroman momak koji brine o svojoj muzici i o tome da ona dopre do srca slušalaca.

Rođen je 1990. godine u Đeru.

Stihovi

Million hearts of a million people
Be proud, you were born to be real
Million lies in a million temples
It’s only fear, become a pioneer
Milion srca miliona ljudi,
budi ponosan, rođen si da budeš stvaran.
Milion srca miliona hramova,
to je samo strah, budi pionir.

Heroj nacije – Rubik Erne

Rubik Erne je čuveni mađarski pronalazač, vajar i profesor arhitekture. Poznat je pre svega po svojim igračkama – Rubikova zmija i Rubikova kocka, koja se smatra jednom od najprodavanijih igračka u svetu, jer je do 2005. godine prodata u više od 300 miliona primeraka.

Rođen je u Budimpešti tokom Drugog svetskog rata 1944. Njegov otac je bio avio-inženjer u fabrici u Estergomu, a njegova majka je pesnikinja. Godine 1967. je diplomirao na Tehničkom univerzitetu u Budimpešti.

Tokom 1983. osnovao je svoj studio (Rubik studio), a 1987. dobio je zvanje profesora; 1990. sa Janošem Ginstlerom je osnovao akademiju Magyar Mérnöki Akadémia i bio je njen predsednik do 1996. Prve Rubikove kocke su napravljene 1977. godine, kada su se i pojavile u radnjama Budimpešte. Tri godine kasnije kocka je predstavljena na sajmovima igračaka u zapadnim metropolama – Londonu, Njujorku, Parizu i Nirnbergu.

Danas Erne Rubik uglavnom piše tekstove o arhitekturi i vodi Rubik studio.

  • IVANA
  • MARKO
  • FUAD
  • STRAHINJA
Prelep dečko, promukao glas… Mislim da će sve dame ostati bez teksta. Podsetimo se da je Fredi bio član tzv. četvorke superfinalista A Dala. To puno govori o njegovom kvalitetu, kao i njegovoj ubedljivoj pobedi te večeri, odmakavši za 6 poena od drugoplasiranog Gerga.
Ocena: 3+
Fredijevo pevanje deluje kao nasilno grebanje krede o školsku tablu. Ne uklapa mi se baš najbolje ovaj scenski nastup, previše nabacano, a sama pesma to ne traži. Više suptilnosti i manje skakanja. Tekst prilično dobar, poetičan, ume da dirne. Izbaciti klovnove sa udaraljkama, potamniti svetla… Doživeti već jednom ovu pesmu!
Ocena: 3+
Mađari i ove godine na vrlo dobrom tragu. Biće drugačiji, što je najbitnije. Pevač ima malo taj hrapav glas, ali što svi moraju biti kao „naš” Deen? Zaslužuju finale, a predviđam im i top 10. Rutinski!
Ocena: 4
Kakav glas! Neobičan vokal je najbolji adut ove pesme po mom mišljenju. Aranžman je urađen dosta dramatično, i odlično se ukllapa u ovakav tip balade. Ma, sve je dobro.
Ocena: 4
IZDVOJENI KOMENTAR: MILICA
Prijatno, slušljivo, drugačije, rokerskije… Prijatno iznenađenje dolazi iz Mađarske i iskreno se nadam da će biti cenjeno, jer mi je jako drago što ipak postoje zemlje koje ne nude tipične letnje hitiće, već nas malo i prodrmaju. A Fredijeva boja glasa je dovoljno seksi da prodrma. Ne bi mi smetalo da pobedi. Ni da me oženi, ni da mi pevuši ovo na uvce. Jako fino!
Ocena: 5
  • ZDRAVKO
  • NIKOLA
  • ĐORĐE
  • SLOBODAN
Mađarska pesma ove godine kao da je pisana za Džejmsa Artura. Verujem da bi je on i ubedljivije otpevao. Fredijeva interpretacija je pomalo ravna i na momente glas je na ivici pucanja, ali, uprkos tome, celokupni utisak je pozitivan. #prebranac_sa_sušenim_svinjskim_rebrima
Ocena: 4
Jedno je sigurno – treba skinuti kapu Mađarima koji sada već iz godine u godinu prave sjajne nacionalne izbore i biraju odlične predstavnike. Svima nama se neka mađarska pesma manje ili više svidi, ali za trud im svaka čast. Ni ova godina nije izuzetak. Sjajan rokerski, promukao vokal u numeri koja ne zaostaje za pesmama sa svetskih top lista, a opet ima tu takmičarsku, festivalsku notu.
Ocena: 4+
Do pre par godina, jedino su Šveđani imali najozbiljniji izborni festival, sada više nisu jedini zahvaljujući estonskom i mađarskom izboru. Mogu da kažem da Mađari i ove godine, ne da ispunjavaju, nego prevazilaze sva moja očekivanja. Što se samog izabranog predstavnika tiče, i on nam, kao i ovogodišnji izraelski predstavnik, dolazi iz Rising star tabora. Koliko sam uspeo da saznam, predstavljao se publici kroz taj šou sa modernim pop-rok pesmama, a ova pesma je baš legla njegovom stilu.
Ocena: 5
Mađari iz godine u godinu dobijaju moj glas i podršku, što zbog svog truda, što zbog vrlo drugačijih pesama koje šalju na Evroviziju. I ovo je jedna neukalupljena kompozicija s vrlo dobrim aranžmanom, himničnim pop-rok refrenom. Nisam siguran da će i pesma biti toliko upečatljiva kao Fredi, koji će nesumnjivo privlačiti pažnju svojim izgledom, ali koga briga – moja ocena je isključivo za melodiju i tekst koju ću slušati još dugo.
Ocena: 5
Kladionice (Eurovisionworld.com): 18. mesto

Prosečna ocena redakcije: 4,11
Prosečna ocena čitalaca: 4,50
Konačna ocena: 4,31

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 19. aprila do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …