AKTUELNO

„J’ai cherché” iz mog ugla (Francuska)

Amir Hadad je 59. predstavnik Francuske na Pesmi Evrovizije. On će u finalu 61. Pesme Evrovizije 14. maja otpevati kompoziciju J’ai cherché.

Amir Hadad je rođen u Francuskoj 1984. i ima izraelsko, tunišansko, marokansko i špansko poreklo. Veću afirmaciju stekao je učestvovanjem u muzičkom šou-programu The Voice of France 2013. godine, gde je zauzeo 3. mesto. Bio je učesnik i nacionalnog evrovizijskog izbora u Izraelu Kokhav Nolad 2006. gde je ostao upamćen kao prvi kandidat koji se takmičio na francuskom jeziku.

J’ai cherché je njegov prvi singl.

Francuska se ove godine opredelila za modifikovani način internog izbora predstavnika. U oktobru 2015. je bio raspisan javni poziv, a autori su mogli da pošalju svoje pesme sa ili bez određenog pevača, dok su se pevači, pak, mogli prijaviti samo „u paketu” s kompozicijom. Takođe, evrovizijska numera morala je da bude 80% otpevana na francuskom jeziku. Na kraju je pristiglo 280 prijava na konkurs.

U uslovima konkursa, između ostalog, stajalo je da izvođač ne mora biti striktno Francuz, ali da mora da zna da peva na francuskom. Zanimljivo, Francuzi na švedskoj evrovizijskoj sceni kao svog 59. predstavnika nisu hteli da vide izvođača koji ima više od 50 godina, što je bila izuzetno neobična stavka.

Stihovi

J’ai cherché
un sens à mon existence
J’y ai laissé mon innocence
J’ai fini le coeur sans défense
J’ai cherché
L’amour et la reconnaissance
J’ai payé
Le prix du silence
Je me blesse et je recommence
Tragao sam
Za razlogom svog postojanja,
Izgubio sam svoju nevinost tragajući.
Pokorio sam svoje srce bez odbrane,
Tragao sam…
Za ljubavlju i otkrićem,
Platio sam
Cenu tišine,
Povredio se i započeo iznova.

Heroj nacije – Edit Pjaf

Edit Pjaf je čuvena francuska pevačica šansona i nacionalna muzička ikona. Njena muzika je često povezana s njenim tragičnim životom, a izvodila je uglavnom balade koje su je i proslavile. Njene najpoznatije pesme su La vie en rose (1946), Hymne à l’amour (1949), Milord (1959), Non, je ne regrette rien (1960).

Uprkos bezbrojnim objavljivanim biografijama, mnoge činjenice i događaji Editinog života su još uvek obavijeni velom misterije. Nazvana je Edit po pogubljenoj engleskoj sestri Edit Kavel, a prezime Pjaf, što na francuskom znači „vrabac”, dobila je zahvaljujući nadimku.

Naime, 1935. nju otkriva vlasnik noćnog kluba Luj Leple, čiji su klub posećivali slojevi kako niže, tako i više klase. On ju je forsirao da peva uprkos njenim nervozama i tremama. Njena visina (142 cm) inspirisala ga je da je nazove imenom koji će je pratiti celog života i biti njeno umetničko ime: „Mali vrabac” (La Môme Piaf).

Njena pesma koja joj postaje zaštitni znak La vie en rose pisana je usred nemačke okupacije Pariza tokom Drugog svetskog rata. Posle rata imala je turneje po Evropi i Americi (južnoj i severnoj), gde je postala internacionalno poznata ličnost. Njena popuralnost u SAD je bila tolika da se pojavila osam puta u emisiji „Šou Ed Salivana” i dva puta u Karnegi holu (1956. i 1957). Pomogla je usponu karijere Šarla Aznavura, vodeći ga na turneju s njom po Francuskoj i SAD.

Godine 1951. doživela je saobraćajnu nesreću posle koje je postala zavisnik od morfijuma, od koga se kasnije odvikla.

Dvorana „Olimpija” u Parizu je mesto gde je Pjaf poslednji put održala seriju popularnih koncerata. Tu je držala recitale od januara 1955. do oktobra 1962.

Edit Pjaf je umrla od raka na Francuskoj rivijeri 10. oktobra 1963, jedan dan ranije pre svog prijatelja Žan Koktoa. Njeno telo vraćeno je u Pariz i tada je i njena smrt je objavljena 11. oktobra. Taj datum je postao zvanični datum njene smrti.

Govori se da je njeno telo vraćeno u Pariz u tajnosti, da bi njeni fanovi mislili da je umrla u svom rodnom gradu. Ta informacija i dan danas ostaje misterija o kojoj se još uvek spekuliše. Sahranjena je na čuvenom groblju Per Lašez u Parizu. Uprkos tome što je pariski nadbiskup katoličke crkve zabranio masi da se okuplja na groblju zbog načina na koji je živela, njena sahrana je okupila nekoliko hiljada ljudi na ulice Pariza.

Ubrzo je groblje bilo pretrpano sa više od 40.000 obožavalaca i poštovalaca. Šarl Aznavur je pominjao sahranu Edit Pjaf kao događaj koji je prvi put kompletno zaustavio saobraćaj u Parizu, još od vremena Drugog svetskog rata. Danas postoji muzej posvećen Edit Pjaf u Parizu, a ona se pamti kao jedna od najboljih francuskih pevačica.

Film „Život u ružičastom” (originalno „La vie en rose” ili „La môme”) snimljen je 2007. godine i zasnovan je na životu ove legendarne francuske šansonjerke. Glavna glumica Marion Kotijar nagrađena je „Oskarom” i jedina je koja ga je dobila za ulogu na francuskom jeziku. Takođe, osvojila je i BAFTU i Zlatni globus, a film je osvojio još jedan Oskar za šminku.

  • MARKO
  • STRAHINJA
  • MILICA
  • SLOBODAN
Pa jeste drugačije i modernije od onog što su Francuzi ranije slali, ali meni se baš i ne sviđa ovo. Dosadno je i iritira. Pogotovo onaj deo sa zavijanjem. Ipak, ne mogu poreći da je Amir odličan pevač, ali trebalo je da se pojavi s mnogo boljom numerom. Ovo jeste drugačije, ali ipak bledunjavo, tupavo i izuzetno iritantno po moje uši. Francuzi, pod hitno vratite džez na Evroviziju!
Ocena: 2 
Posle toliko pozitivnih komentara, očekivao sam više. Čak i pokušavam da se nateram da mi se dopadne, ali mi ne ide. Nije pesma toliko loša, samo je… obična. I bez energije. Šteta, pošto je trenutno kvalitet francuskog popa na prilično visokom nivou.
Ocena: 2
Ne mogu reći da mi se ne dopadaju i vokal, i tekst, i melodija, al’ opet… Nekako mi fali svega na gomilu mesta, pogotovo ako ovu pesmu posmatram kao potencijalnu pobedničku na Evroviziji. Nek se vrti ona nama po radiju, i ja srećna, a što se finala tiče… Ne vidim je na vrhu. A ni blizu vrhu.
Ocena: 3
Nekako se uvek uplašim kad Francuzi najave „savremenu” pesmu, jer smo u prošlosti dobijali neka „nedonoščad” s užasno lošim nastupom i izvođenjem. Ipak, s Amirom i ovom pesmom su me demantovali, iako ipak ne znamo kako će sve to zvučati i izgledati u Stokholmu. No, ono što mi smeta jeste repetitivni refren koji pri kraju već postaje dosadnjikav, pa nemam želju da je slušam često, te nedostatak ključne promene u pesmi, tzv. key change. Da mogu, pre bih glasao za entuzijazam Edoarda Grasija, novog šefa evrovizijske delegacije Francuske.
Ocena: 4
IZDVOJENI KOMENTAR: IVANA
Jako ’sočno’ pevanje na francuskom je nešto što mi je stavilo osmeh na lice i poništilo svu ostalu beskorisnost silnog ispevavanja zamenice „you”. Simpatična brza pesma koja može da deluje kao dobar pokretač za svaki novi dan.
Ocena: 4-
  • ĐORĐE
  • FUAD
  • NIKOLA
  • ZDRAVKO
Od Francuske smo ove godine dobili neočekivanu pesmu koja je moderna, ali i slušljiva i neopterećujuća. Pokazali su da im za dobar plasman nisu potrebne nikakve Zaz i Indile, nego da može i neki pevač sa lokalnom popularnošću da im parira za ovaj kontinentalni koncert koji je i mesto za mlade pevače željne dokazivanja. Mogu reći da su se u ovoj pesmi fino složili francuski u strofama i engleski u refrenu, i to tamo u deonicama gde su i bile potrebne.
Ocena: 5
Francuska je definitivno iznenadila pesmom. Sve je to lepo, slušljivo, odmereno, simpatično. Lep spoj francuskog i engleskog. Pamtljivo, samo se plašim lošeg scenskog nastupa, po čemu su Francuzi u stvari dosta poznati. Pobeda!
Ocena: 5
Iako mislim da je ove godine sve moguće što se tiče pobednika, za ovu zaraznu numeru sam na prvo slušanje rekao: ovo pobeđuje! U vreme svetske migrantske krize, Francuska šalje nacionalno šarenog Amira koji peva na francuskom i engleskom. Uz povratak francuskog na svetsku scenu i netipičan refren (sa akcentom na „youuuu”), Pariz ozbiljno pretenduje da bude domaćin i u vreme tragičnih događanja i time pokaže da je Francuska otvoreno i miroljubivo društvo.
Ocena: 5
Konačno nakon Patrisije Kas, francuska pesma koja me je odmah osvojila, iako možda i previše podseća na zvuk grupe „Avicci”. Vrlo pozitivna, ritmična, đuskava, namiče osmeh na lice. Nekako su se i jezici lepo spojili, iako to u principu ne volim. #guščja_pašteta_s_biberom_i susamom
Ocena: 5
Kladionice (Eurovisionworld.com): 2. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,89
Prosečna ocena čitalaca: 4,55
Konačna ocena: 4,22

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 14. aprila do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …