AKTUELNO

„Ghost” iz mog ugla (Nemačka)

Nakon skandalozne evrovizijske sezone, Nemačka je uspela da izabere svog predstavnika za Stokholm. Najupornija evrovizijska država je na konvencionalan način, a uz podršku velikih izdavačkih i produkcijskih kuća, izabrala mladu pevačicu Džejmi-Li Krivic na takmičenju Unser Lied für Stockholm da s pesmom Ghost zastupa boje svoje države na Evrosongu u Švedskoj ovog maja.

Kako i stoji u kratkoj biografiji, radi se o fascinantnoj, nezavisnoj i izuzetnoj umetnici koja sebe ne uzima previše za ozbiljno. Sanja o putovanju u Koreju, živi kao vegan i obožavatelj je japanske ulične mode (Decora Kei), što je evidentno po njenom izgledu, ekstrovertnosti i živopisnim bojama.

Džejmi-Li kroz svoju muziku izražava naklonost prema strip estetici Dalekog istoka. Upravo, svojom pesmom Ghost ona pokušava da ’povede’ publiku i slušaoce kroz tajne meandre svojih fantazija. Istovremeno, Ghost je i tužna pop balada, u čijim se stihovima može pronaći bilo ko.

Stihovi

This is the ghost of you
Haunting the ghost of me
We’re lonely in a crowded room together
Tell me who’s scared now!
This is the ghost of you
Haunting the ghost of me
We’re playing house in these walls forever
Tell me who’s scared now!
Ovo je duh tebe,
Koji uhodi duha mene,
Igramo se kuće među ovim zidovima zauvek,
Reci mi ko je sad prestrašen?
Ovo je duh tebe,
Koji uhodi duha mene,
Usamljeni smo u sobi koja vrvi,
Reci mi ko je sad prestrašen?

Heroj nacije – Albert Ajnštajn

Albert Ajnštajn je bio teorijski fizičar, jedan od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti u istoriji sveta.

Albert Ajnštajn je formulisao specijalnu i opštu teoriju relativnosti kojima je revolucionisao modernu fiziku. Pored toga, doprineo je napretku kvantne teorije i statističke mehanike. Iako je najpoznatiji po teoriji relativnosti (posebno po ekvivalenciji mase i energije E=mc²), Nobelova nagrada za fiziku mu je dodeljena 1921. godine za objašnjenje fotoelektričnog efekta (rada objavljenog 1905. u Annus Mirabilis ili „Godini čuda”), kao i za doprinos razvoju teorijske fizike.

U narodu, ime „Ajnštajn” je sinonim za čoveka visoke inteligencije ili za genija.

Rođen je u Ulmu (Nemačka) 1879. godine, a preminuo u Prinstonu (SAD) 1955. godine.

  • FUAD
  • STRAHINJA
  • IVANA
  • ZDRAVKO
Svidelo se nama ovo ili ne, Nemci ove godine bolju stvar nisu imali. Prošle godine doživeli su debakl, a i ove godine su vrlo blizu tome da isti neuspeh ponove. Ništa novo od Nemačke.
Ocena: 2 
Opet dosadan i bezličan radio-format pesme. Ali okej, ima dosta prelaza, pa ću progledati malo kroz prste. Aranžman bi mogao biti raznovrsniji. Tekst je relativno simpatičan, ali generalno ne mogu reći da sam uživao slušajući ovu kompoziciju. Nadam se da će se publici više dopasti nego meni.
Ocena: 2+
Džejmi-Li u meni budi emocije iz pesme Happy little pill. Pesma me nije nimalo dotakla. Ništa originalno, niti spektakularno.
Ocena: 3
Mogla bi interpretacija malo da se utegne, ali mi ceo paket ipak prija, iako mu nedostaje originalnosti. Dopada mi se atmosfera i dinamika pesme. Sasvim fino za radio, ali ne mnogo više od toga. #tost_s_marmeladom_od_pomorandže
Ocena: 4-
IZDVOJENI KOMENTAR: MARKO
Biće velika sramota ako i ovu nemačku pesmu Evropa bude bojkotovala, kao i prošle godine. Džejmi-Li će, kao i nekolicina ovogodišnjih izvođača, na stokholmsku scenu doneti nešto drugačije, dosad neviđeno. Izgleda kao mlada emo Japanka izgubljena u nekom od romana Stivena Kinga. Čudno, al’ zanimljivo. Samo bih ja izbacio te lizalice i čudesa na njenoj glavi, jer samo taj detalj izgleda smešno. Sama kompozicija zvuči pomalo jezivo, misteriozno, enigmatično, vokalno solidno, čini mi se čak da Džejmi može to mnogo bolje.
Ocena: 5
  • ĐORĐE
  • NIKOLA
  • MILICA
  • SLOBODAN
The Voice je trenutno najbolji rasadnik mladih talenata u celom svetu koji dopušta pevačima posle završetka takmičenja da budu prirodni u svom muzičkom izrazu, odnosno da budu ono što jesu i posle završetka takmičenja. Koliko je ova emisija popularna, govori i činjenica da su predstavnici iz 13 zemalja ponikli baš u ovom šouu, među kojima je i naša iz „Jugosfere” Nina Kraljić. Nekad mi bude žao što ova emisija nije došla u naše krajeve, ali nadam se da će se u skorije vreme to i dogoditi. Prezentaciono su prve pesme mladih talenata u nemačkoj verziji odradili na visokom nivou sa studijskim spotovima, pa je ova pesma dobila finu osnovu za evrovizijski etar, pokazavši da im jedan Sejvijer Naidu ipak uopšte nije bio potreban, kada ima dobrih mladih izvođača u jednoj od tri najjače muzičke scene u Evropi.
Ocena: 4+
Volim neobične i osobene pojave u muzici, a to Džejmi-Li svakako jeste. Sa svim ovim veselim bojama odaje pozitivan utisak, iako pesma nije baš tako pozitivna i šarena. A da je ozbiljna, jeste. Refren mi se često nađe u glavi i natera me da je pevušim. Proganjanje može da počne. Kao duhovi, reči se stalno tu negde motaju, izađu, pa se opez skriju. Šta ćeš više od pesme!? Zaraza zagarantovana.
Ocena 5-
Sama njena upečatljiva pojava, mističan uvod u pesmu, tajanstveni i uzdržani manir pevanja… Ne znam šta je na mene ostavilo jači utisak. Deluje mi kao dobitna kombinacija Lene i Lane del Rej. Pesma kao pesma bez njene harizme sumnjam da bi postigla veći uspeh, ali ovako mi je definitivno među ovogodišnjim favoritima!
Ocena: 5
Nemci ponovo na Evroviziju šalju NEŠTO! Nešto vredno slušanja, aktuelno, trendy, a opet dovoljno autentično da može da se izdvoji od drugih. Jednostavan a efektan radijski tip pesme, uz zanimljivu pojavu talentovane pevačice – za mene je svakako dobitna kombinacija. Mislim da je ovo pravi primer koji kazuje da se dobre pesme nalaze „na dohvat ruke”, tu oko nas. To su one „svakodnevne”, neusiljene melodije koje vas ščepaju i ne puštaju dugo. Nemačka – jedan od mojih pet ovogodišnjih favorita!
Ocena: 5
Kladionice (Eurovisionworld.com): 20. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,89
Prosečna ocena čitalaca: 3,65
Konačna ocena: 3,77

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 13. aprila do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …