AKTUELNO

„Falling stars” iz mog ugla (Moldavija)

Lidija Isak je 12. predstavnica Moldavije na Pesmi Evrovizije. Ona je na nacionalnom takmičenju O melodie pentru Europa pobedila s pesmom Falling stars kao prvi izbor publike i treći „pik” žirija.

Njenu pesmu napisao je međunarodnim tim muzičara. Bio je to treći Lidijin pokušaj da stane na evrovizijsku binu, i konačno joj se posrećilo. Prethodna dva puta takmičila se kao solo izvođač i kao deo dua „Glam Girls”. Rođena je u Sankt Peterburgu 1993. godine, i do sada se okitila brojnim nagradama s domaćih i inostranih festivala.

Stihovi

The sky is tumbling
It’s coming down, coming down
The wildest fire
Is burning out, out
And when our fall torn us to pieces
All of our love turned into dust
We’re the brightest falling stars
Nebo se ruši,
Stiže dole, stiže dole.
Najluđa vatra,
Plamti, plamti.
I kad nas naš pad rascepka na komade,
Svu našu ljubav pretvori u prah,
Postaćemo najblještavije zvezde padalice.

Heroj nacije – grupa „O-Zone”

Trio „O-Zone” bila je moldavska grupa koja je stekla međunarodnu slavu pop-dens hitom Dragostea din tei 2003. godine.

„O-Zone” je formiran 1998. godine najpre kao duo čiji su osnivači bili Dan Balan i Petru Jelihovski, koji je kasnije odlučio da prekine da se bavi muzikom. Dan je potom organizovao audiciju za nove članove. Najpre je izabran Arsenije „Arsenium” Todiraš, a nakon naknadnog poziva Radua Sirbua, grupa je konačno oformljena kao trio.

Grupa se 2002. godine preselila u Bukurešt, nadajući se većoj popularnosti. Njihov prvi singl Despre tine postao je instant hit u Rumuniji, ali im je veću slavu donela već pomenuta pesma Dragostea din tei. Zapravo, tek zahvaljujući pevaču pod umetničkim imenom „Haiducii” (Hajduči), koji je obradio pomenutu pesmu, Dragostea din tei je stekla inostranu prepoznatljivost, budući da je dospela u vrhove italijanske top-liste.

Arsenije Todiraš je kasnije rekao da je „Haiducii” uzeo pesmu ne pitajući za dozvolu, jer u to vreme u Rumuniji nije postojao zakon koji bi sprečio takve radnje. Ipak, pojava nove verzije pesme u Italiji zaintrigirala je javnost i producente, koji su tako došli do saznanja da original zapravo priprada grupi „O-Zone”.

Njima je tako ponuđen jednogodišnji ugovor s italijanskom izdavačkom kućom „Time Records”, a pesma je potom objavljena u više evropskih zemalja.

„O-Zone” je prestao da postoji 2005. godine, a sva trojica nastavili su svoje muzičke karijere. Zanimljivo, Arsenije Todiraš predstavljao je Moldaviju na Pesmi Evrovizije već 2006. godine u duetu s Natalijom Gordjenko pod imenom „Arsenium”. Njihova pesma Loca osvojila je 22 poena, što je bilo dovoljno za 20. mesto u finalu.

  • ZDRAVKO
  • FUAD
  • SLOBODAN
  • NIKOLA
Sasvim mi je nebitno je da li ova pesma svira ili ne. I da se potrudim, ne bih uspeo da otpevam makar jedan kratak delić. Bez identiteta, zapamtljive atmosfere niti melodije. Mogli su komotno i snimak brundanja klima uređaja da pošalju. Klima bar nema iritantnu boju glasa (her nema glas), niti loš izgovor engleskog. #prazan_tanjir
Ocena: 1
E ne znam šta je ovo! Svaka pesma jedna drugoj liči. Ko će se setiti moldavske, kad je gotovo ista kao i polovina drugih. Na sceni u Stokholmu mogu samo da očekujem more pirotehnike, i to je sve.
Ocena: 2 
We could be the brightest falling stars! Jao, ma nemoj! Kakva patetična poruka! A ako zanemarim tekst, muzika zvuči kao desetine semplova drugih zbućkanih melodija koje je autor spojio u ovu, još jednu u nizu instant supicu Evrosonga. Džizs krajst!
Ocena: 2
Prosečna pesma za cupkanje nogom. Dalje od toga ne ide. Ne osećam je u stomaku, ne ježi me, ne tera me da đuskam. Samo noga, mrda sama sa sobom i to je to. A tu je i dobar glas, kudikamo bolji refren, i taj tako dramatičan završetak. Ništa. Na kraju, utisak je kao prazna arena. Huk i muk.
Ocena: 3-
IZDVOJENI KOMENTAR: STRAHINJA
A jel i vama ovo zvuči malo poznato? Hmm, nije ovo loše, al nije vala ni dobro. Jedan deo me opasno podseća na „we could be heroes”. U stvari, cela numera kao da je sastavljena iz isečenih delova drugih pesama. Nije da dovodim originalnost kompozicije u pitanje, ali ovakve asocijacije baš i nisu pohvalne.
Ocena: 3
  • IVANA
  • MILICA
  • ĐORĐE
  • MARKO
Najubedljiviji detalj u pesmi je njena svetlucava haljina koja se provlači kroz ceo spot. Da nije ona ta zvezda padalica?
Ocena: 3
Još jedna u beskrajnom nizu prijemčivih i interesantnih pesama koje ni na koji način neće promeniti moj sat, dan, mesec, a da ne kažem godinu ili više njih. Lepo upakovano, ali ne mogu da dam preterano visoku ocenu jer ovu pesmu ama baš ne osećam. Okej, prija uhu, vrteće se na radiju, al’ to je sve što se mog utiska tiče. Došla-prošla.
Ocena: 3
Što li navaliste na taj retro ove godine u ogromnoj meri – to bih pitao ne samo nju, već i još neke učesnike ovogodišnjeg izdanja. Moldavija je zemlja koja tehnički pripada eks-sovjetskom bloku, ali gledajući susedstvo s Rumunijom, delom može i Balkanu da pripadne. Ovo sve pišem jer meni ta pesma liči na neki balkanski hit. Zakasnila je nekih desetak godina, a vadi je Lidijin komercijalni glas kristalne boje.
Ocena: 3+
Nikakvo remek-delo nije u pitanju. Pomalo kaska u domenu modernog. Čini mi se da devojka na jedvite jade izvlači ove visoke note. By the way, veoma je statična i nezanimljiva na sceni, što se može videti i u ovom spotu. Tekst je bla, bla, truć. No, moram priznati da mi je ova numera ovogodišnji guilty pleasure, jer ima zaista zarazan refren, pored svih ovih nedostataka. Lidija podhitno da se opusti na sceni i poboljša to „pevuckanje”.
Ocena: 4-
Kladionice (Eurovisionworld.com): 43. mesto

Prosečna ocena redakcije: 2,67
Prosečna ocena čitalaca: 2,59
Konačna ocena: 2,63

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 10. aprila do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …