AKTUELNO

„I stand” iz mog ugla (Češka Republika)

Češka radio-televizija izabrala je interno mladu solo pevačicu Gabrijelu Gunčikovu za evrovizijsku predstavnicu. Češka će se na svom petom nastupu na Evrosongu takmičiti s kompozicijom I stand (Stojim) švedskih i irskih autora – Kristijana Šnajdera, Sare Biglert i Ajdana Okonora.

Gabrijela Gunčikova je rođena 27. juna 1993. godine u Kromježizu. U vrvu javnosti je dospela putem talent-šoua pod nazivom SuperStar, a 2011. je osvojila nagradu za najboljeg „novog izvođača” na češkoj manifestaciji Český slavík (srp. Češki slavuj).

Do danas je objavila dva studijska albuma i ima mnoštvo koncerata širom bivše Čehoslovačke. Pre tri godine je diplomirala solo pevanje u Kaliforniji kod jednog od najpoznatijih vokalnih trenera – Kena Tamplina. Iz te škole pevanja je izašla kao jedna od najboljih učenika, a potom je postala i zaštitno lice akademije „Ken Tamplin Vocal Academy”. Ovo dostignuće joj je proširilo put ka zvezdama. Ubrzo je postala članica američke grupe „Trans-siberian orchestra”, s kojom je održala dve turneje i brojne koncerte širom SAD.

Sada je odlučila da krene stopama solo karijere, a prvi korak ka tome će biti, ni manje, ni više, nego – Evrovizija!

Stihovi

I’m standing tall
I can hold it all
Now I see where I belong
The choice I made
Helped me understand
Now this life is mine to play
I am thanking you, you made me
You are my air
I’ll always care!
Stojim uspravno,
Mogu sve da izdržim.
Sad vidim gde pripadam.
Izbor koji sam učinila,
pomogao mi je da razumem.
Ovaj život je sad moja igra,
Zahvaljujem ti se, ti si me stvorio,
Ti si moj vazduh,
Uvek ću brinuti!

Heroj nacije – Jan Železni

Jan Železni je bivši čehoslovački i češki atletičar, svetski prvak i olimpijski pobednik, aktuelni svetski rekorder u bacanju koplja.

Železni je osvojio zlato na Letnjim olimpijskim igrama 1992, 1996 i 2000. godine, kao i tri titule svetskog prvaka – 1993, 1995 i 2001. godine. Zbog svojih dostignuća često se smatra najboljim bacačem koplja svih vremena.

Železni drži i svetski (sa 98,48 m, postavljen 1996) i olimpijski rekord (sa 90,17 m, postavljen na letnjoj olimpijadi 2000. godine). Do avgusta 2005. godine, Železni je bacio 52 puta preko 90 metara, više nego svi drugi bacači koplja zajedno (31). Takođe je jedini atletičar koji je prebacio 94 metra.

Povukao se posle Evropskog prvenstva 2006. godine u Geteborgu. Ostao je u atletici i nastavio da radi za Međunarodni olimpijski komitet i kao trener u Pragu.

  • FUAD
  • IVANA
  • NIKOLA
  • STRAHINJA
Češka pesma je još jedna od onih koju ćemo zaboraviti čim je saslušamo. Reč „stand” toliko je puta ponovljena, ali čini se uzalud. Sve mi zvuči nekako konfuzno, i ovo je pesma – eto samo da imaju nešto da pošalju. Penapadno.
Ocena: 2
Početak spota sniman po magli, pa imamo sivilo vode i neba. Njene oči su plave, ali se u dubini duše oslikava tuga. Jako emotivna balada, a tekst na engleskom kao da sam ja pisala.
Ocena: 3+ 
Imam utisak da je Češka krenula uzlaznom evrovizijskom putanjom. Nakon dna polufinalnih tabela prvih godina, prošle godine imali su ozbiljan i zapažen nastup, finu pesmu i zanimljive izvođače. I pomakli su se sa dna. Verujem da ovogodišnja himnična balada može da se pomakne i do finala.
Ocena: 4
Jedna od najpotcenjenijih evrovizijskih nacija i ove godine šalje vrlo dobru pesmu, tzv. „power” baladu. Iako možda ne zvuči kao nešto avangardno ili neviđeno do sad, balada je vrlo snažna i ostavilja baš jak utisak. Vidi se da se pažljivo komponovala, a primetna je i emocija u pesmi. Vrlo solidan kandidat.
Ocena: 4+
IZDVOJENI KOMENTAR: SLOBODAN
Kaže jedna izreka: „Kad ne znaš šta je lepo i kvalitetno, ti onda biraj i kupi skupoceno.” Tako su se i Česi poslužili oprobanim receptom Azera koji najbolje reklamiraju švedsku produkciju već godinama unazad. Na stranu taj „smisao besmisla”, ovogodišnjoj „češkoj” kompoziciji se nema šta zameriti. Emotivna, opijajuća, tanana balada, s predivnim ženskim glasom, uz stidljive elemente keltske muzike, koja nema intenciju da vas ščepa, već dodiruje i miluje dok je tu, a kad se okonča – golicljivo i nežno vas napusti, tek toliko da je poželite još – kao svila.
Ocena: 5
  • ZDRAVKO
  • ĐORĐE
  • MARKO
  • MILICA
Vrlo himnična, dramatična, ubedljiva, pomalo u grču, napeta. Ukoliko bude dobro otpevana uživo, Češka se ovog puta može nadati lepom prijemu publike i prolasku u finale. Moju naklonost su već dobili. Lepo. #prebranac_s_mnogo_luka
Ocena: 5-
Kada sam čuo da Češka i ove godine učestvuje, prvo mi je palo na pamet pitanje: „Da li će poslati podjednako dobru pesmu kao prošle godine?”, zbog čega sam se nje same i pribojavao. Na kraju, sve se lepo završilo, i Česi su ove godine poslali odličnu pesmu koja je konkurent za finale. Po tome što su ovu numeru radili autori iz Švedske i Irske, vidi se uticaj modernog popa u skandinavskom stilu i keltskih ukrasa na početku refrena. Sve ovo se složilo u jednu finu pesmu. Ovo je jedna velika fantazija!
Ocena: 5
Konačno i neka pesmetina odavde. Češka me je veoma oduševila svojim izborom izvođača. Gabrijela je fantastičan vokalista, rastura s pevanjem i mislim da bi bio red da i Češka vidi finala. Sama kompozicija je nešto između melanholije i radosti, jin-jang, harmonija u disharmoniji. Neobična, ali čarobna, opčinjavajuća, moćna, jaka, usponi, padovi… Baš kako kaže u pesmi – „I stand”.
Ocena: 5
Iako nisam veliki fan balada koje se uglavnom šalju na Evroviziju, ova pesma me je potpuno „oduvala”. Gabrijela tako kupuje svojim glasom, emocijom i energijom – grli, i ne pušta. Ne umem da objasnim šta je to, ali postoji nešto u ovoj pesmi, u kombinaciji teksta, melodije i njenog divnog vokala, što me je oborilo na prvo slušanje. Zvuči potpuno filmski i na momente me podseća na Selin Dion.
Ocena: 5
Kladionice (Eurovisionworld.com): 19. mesto

Prosečna ocena redakcije: 4,22
Prosečna ocena čitalaca: 3,92
Konačna ocena: 4,07

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 6. aprila do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …