AKTUELNO

„I didn’t know” iz mog ugla (San Marino)

Iako Turske na Evroviziji nema od 2012. godine, najmanja evropska država koja učestvuje na Evrosongu odlučila je da je „ubaci u mašinu”. Turski pevač Serhat predstavljaće San Marino ovog maja u Stokholmu.

Ahmet Serhat Hadžipašaloglu (tur. Ahmet Serhat Hacıpaşalıoğlu) turski je pevač, producent i TV voditelj. Rođen je u Istanbulu 1964. godine. Nakon završenih studija, osnovao je sopstvenu produkcijsku kompaniju End Productions te u saradnji s nacionalnom kućom TRT pokrenuo popularni TV kviz. Prvu pesmu Rüya-ben bir daha objavio je 1997. godine i od tada je izdao nekoliko singlova. Sarađivao je s muzičarima u Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Gruziji… Poslednja u nizu Je m’adore objavljena je 2014. godine i uspešno se kotirala na top-listama u Nemačkoj, Švajcarskoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji…

Evrovizijsku numeru je komponovao višenacionalni tim – turski kompozitor je Olkajto Ahmet Tuksuz, reči je napisao Grk Nektarios Tirakis, aranžman je uradio francuski muzičar Siril Orsel, a umetnički rukovodilac celog tima je francuski modni dizajner i kreator nekoliko parfema Tijeri Migle.

Pesma za Stokholm je snimljena u Briselu, mendžment je poveren italijanskom timu, a numeru je izdala nemačka izdavčka kuća.

Stihovi

I didn’t know that I’m falling for you
And my dreams could come true
I didn’t know that you’re warm like the Sun
Our life has just begun
I didn’t know you’re the one for me
I thought I’d never find
I didn’t know that you wished for the Moon
To provide me the light
Nisam znao da ću pasti na tebe,
I da će se moji snovi ostvariti,
Nisam znao da si topla kao sunce,
Naš život je tek počeo,
Nisam znao da si ti ta za mene,
Mislio sam da te nikada neću pronaći,
Nisam znao da si zatražila od meseca,
da mi osvetla put.

Heroj nacije – Valentina Moneta

Pomalo ironično (jer šta je Evrovizija bez nje!), a pomalo i u zbilji, pevačica Valentina Moneta može da se smatra herojem ove male nacije. U eri savremene Evrovizije, da neko tri puta uzastopno predstavi svoju zemlju na najprestižnijem muzičkom takmičenju, zaista je nesvakidašnjica i – hajmo reći – privilegija. Ovoj umetnici ta prilika se ukazala 2012, 2013. i 2014. godine.

Kao drugo dete u porodici, Valentina Moneta rođena je 1. marta 1975. godine u San Marinu. Tu je provela svoje detinjstvo, ali i stekla osnovno i srednje obrazovanje. U Riminiju je diplomirala na umetničkoj školi „Giovanni da Rimini”.

Prvo učešće na Pesmi Evrovizije bilo je svakako primećeno jer je pevala sarkastičnu pesmu o socijalnim mrežama. Te 2012. godine u Bakuu nije uspela da se plasira u finale zauzevši tek 14. mesto u polufinalu. Da život piše istoriju, postala je svesna kada je po drugi put pristala da predstavlja San Marino na Pesmi Evrovizije u Malmeu 2013. Fanovi takmičenja bili su očarani njenom pesmom Crisalide (Vola), ali to nije bilo dovoljno i još jednom, ova mala zemlja nije uspela da se kvalifikuje u Veliko finale, plasiravši se na nepopularno 11. mesto u polufinalu.

RTV San Marina još jednom je pozvala Valentinu Monetu i njenog producenta, evrovizijskog veterana iz Nemačke Ralfa Zigela, da se po treći put zaredom takmiče na Pesmi Evrovizije. Nakon dugog razmišljanja, oba muzičara su se složila da još jednom učestvuju s nadom da će uspeti da se plasiraju u finale.

I uspelo im je! Sa vrlo senzibilnom numerom Maybe (Forse) ova Sanmarinežanka domogla se, do sada, jedinog nastupa u evrovizijskoj završnici, gde je na kraju zauzela 24. mesto. Ipak, ovaj podvig za ovu malu državu s ograničenim resursima, zaista bi i mogao biti herojski.

  • FUAD
  • SLOBODAN
  • MARKO
  • MILICA 
Sve oko ove pesme me toliko nervira. Uspeo sam je poslušati samo jednom. Da Turska učestvuje na takmičenju, Serhat bi se mogao nadati da zaradi koji poen, ovako, ipak, vrlo, vrlo teško. Iritirajuće!
Ocena: 1 
Voleo bih da mogu da se ubacim u vremensku mašinu i vratim u vreme kada je sve bilo uglađeno, fino, ozbiljno… U vreme kada su oni koji koriste umetnost da bi se sprdali bili anatemisani, zabranjeni… U vreme kada je i šala imala svoju razumnu dozu. U vreme kada su ljudi umeli da kažu sebi – dosta!
Ocena: 1 
Pa nije baš da mu je promena žanra pomogla nešto, ali se vidi da sam Serhat više uživa tokom izvođenja ove pesme. Ovaj spot je i više nego bedan, nadam se da tako neće biti i u prvom polufinalu. Ono što je suvišno je komentarisati ovu pesmu pored tolikih remek-dela ove godine. Ovaj gospodin će se u Stokholmu samo dobro provesti, malo otpevati ovaj pesmuljak i otići kući sa (vrlo verovatno) poslednjim mestom u svom polufinalu. Pesma je sprdnja, vokalne sposobnosti ne postoje, prateći vokali su to bolje uradili od njega. Čak ni kvazi-komika ne pomaže.
Ocena: 1+
Njegov engleski da se udruži sa ukrajinskom melodijom, pa da od mene pošteno zasluže čistu jedinicu, bez pardona. Jedino što mene u ovoj priči (pesmi) teši i što mi daje snagu da je odslužam do kraja jesu ovi prateći vokali a la ABBA. Ček, možda je ON prateći vokal?
Ocena: 2-
IZDVOJENI KOMENTAR: STRAHINJA
Vau! Da li je disko verzija bila planirana od početka pa su nas „trolovali” baladom koja je dobila loše kritike, ne bih znao, ali ono u šta sam siguran – ovo što sada čujem je odlično. Stoji da su retro-zvuk i osamdesete „in” već neko vreme, ali San Marino je uzeo maksimum iz toga. Malo turskog melosa, malo ABBE, i mnoooogo diska i raspoloženja koje donosi ova pesma, upravo je ono što treba da se nađe na Evroviziji 2016!
Ocena: 5
  • ZDRAVKO
  • ĐORĐE
  • IVANA
  • NIKOLA
Ne zamerimo Serhatu, jer nije jeo dvanaest dana, pa mu je glas kao na izdisaju, a izgovor engleskog – trapav umesto šarmantan. Novo disko ruho po mom mišljenju daleko ni najmanje ne unapređuje prethodnu, takođe lošu verziju pesme. Ipak, stara verzija je pomalo, čak, usudiću se da napišem, imala nekakvu „koenovsku” atmosferu i šarm, što je u konačnoj verziji praktično izbrisano. Apsolutno mi je nejasan koncept iza ove pesme. #pilav_bez_mesa_povrća_ni_začina_klot
Ocena: 2-
„Što li navaliste na taj retro?”, to bi moglo biti pitanje za njega i još neke učesnike, ne samo u Stokholmu, već i na ostalim nacionalnim izborima. I jedna i druga verzija nose tu notu jer – kako može disko od sentiša? Ali, sve je to jedan demode kojeg smo na evrovizijskoj sceni najviše viđali krajem 90-ih i tokom prošle decenije. Ni dorada ne popravlja utisak o njihovoj neozbiljenosti.
Ocena: 2
Prošla verzija je ostavila veoma loš utisak na većinu. Pomislih da ćemo biti očarani novom verzijom, međutim, Serhat je ostao dosledan prethodnoj verziji pesme. Na samom početku zvuči veoma zastrašujuće.
Ocena: 2
Kada bih se provukao kroz neku petu dimenziju i našao se u nekoj Diskoteci 54, možda bi mi ova pesma bila prihvatljiva, nešto na šta se tada nailazilo na svakom ćošku. Mislim da su greškom prošli kroz crnu rupu i našli se na Evroviziji 2016. sajns fikšn u najavi. Ali onaj Š kategorije. U poređenju s prvom verzijom pesme i spota, ovo je remek-delo.
Ocena: 2
Kladionice (Eurovisionworld.com): 40. mesto

Prosečna ocena redakcije: 2,00
Prosečna ocena čitalaca: 1,78
Konačna ocena: 1,89

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 1. aprila do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …