AKTUELNO

„The last of our kind” iz mog ugla (Švajcarska)

Izbor za 57. predstavnika Švajcarske na Evroviziji u Stokholmu posle višemesečne selekcije okončao se pobedom Kanađanke švajcarskog porekla umetničkog imena Rajka (Rykka).

U finalnoj emisiji ESC 2016 – Die Entscheidungsshow Rajka je trijumfovala s pesmom The last of our kind (Poslednji naše vrste) u konkurenciji šest takmičara, i to ravnopravnom odlukom publike i stručnog žirija.

Pravo ime umetnice glasi Kristina Rider (eng. Christina Rieder). Švajcarskog je porekla, ali je rođena i odrasla u Vankuveru u Kanadi. Potiče iz muzičke porodice koja joj pruža veliku potporu. Poslednjih nekoliko godina delom živi u zemlji časovnika i čokolade, a delom u domovini. Ranijih godina je često nastupala kao ulični muzičar, a u međuvremenu je snimila nekoliko albuma.

Stihovi

We’re the last of our kind
It’s a whole new world, and we’re facing the fire
Not afraid of our own ghosts,
We’re the last of our kind
And we’re all that we know
And we’re out of our minds
Not afraid to be brave though,
We’re the last of our kind
Poslednji smo od svoje vrste,
Svet je potpuno drugačiji,
A mi se suočavamo sa vatrom,
Ne plašeći se svih svojih duhova,
Poslednji smo od svoje vrste,
I sve što smo poznajemo,
I van svojih umova smo,
Ipak se ne plašimo da budemo hrabri.

Heroj nacije – Rodžer Federer

Rodžer Federer je profesionalni švajcarski teniser kojeg mnogi teniski kritičari, slavni igrači i kolege teniseri smatraju najboljim teniserom svih vremena. Rekorder je po broju osvojenih grend slem turnira, po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste, kao i po zaradi od turnira.

Federer je u karijeri osvojio sve grend slem turnire u pojedinačnoj konkurenciji i ukupno ih ima 17 (četiri Otvorena prvenstva Australije, jedan Rolan Garos, sedam Vimbldona i pet Otvorenih prvenstava SAD). Takođe je osvojio i 24 turnira ATP Masters 1000 serije, šest titula na Tenis masters kupu, zlatnu medalju u konkurenciji dublova na Letnjim olimpijskim igrama 2008. u Pekingu i srebro u pojedinačnoj konkurenciji na Letnjim olimpijskim igrama 2012. u Londonu.

Federer drži i mnoge druge rekorde, od kojih su najznačajniji učestvovanje na 10 uzastopnih grend slem finala (od Vimbldona 2005. do Otvorenog prvenstva SAD 2007), 27 grend slem finala ukupno i 23 uzastopna grend slem polufinala (od Vimbldona 2004. do Otvorenog prvenstva Australije 2010). Proveo je rekordne 302 nedelje na prvom mestu ATP liste (nijedan drugi teniser nije prešao 300 nedelja). Takođe drži i rekord open ere po broju uzastopnih pobeda i na travnatoj podlozi (65) i na betonu (56).

Zahvaljujući uspesima u svetu tenisa, Federer je izabran za najboljeg sportistu godine po izboru Laureusa rekordna četiri puta zaredom (od 2004. do 2007). Nominovan je za tu nagradu i 2003. i 2009. Godine 2009. ATP ga je proglasio za najboljeg tenisera prve decenije 21. veka.

Rođen je u Bazelu 8. avgusta 1981. Osim tenis, Federer je kao dečak trenirao i fudbal. Kao mladić je najviše uživao da gleda Čileanca Marsela Riosa, a pored njega idoli su mu bili Boris Beker, Stefan Edberg i Majkl Džordan. Jedno vreme je, kao trinaestogodišnjak, bio i sakupljač loptica na turniru u Bazelu, gde je dodavao loptice teniserima kao što su Martina Hingis, Mark Rose, Stefan Edberg i Vejn Fereira. Trenirao je u akademiji Nika Boletijerija.

  • SLOBODAN
  • STRAHINJA
  • MARKO
  • MILICA 
Ništa ne čuh. Ništa ne videh. Neko je nešto svirao, neko je nešto pevao, možda je to neka pesma iz Sijine amaterske diskografije… Evo – ne znam! Ni ton da ponovim ne umem. Ništa me nemojte pitati. Magla. Mutno.
Ocena: 2
Rajka je prelepa i simpatična, ali nažalost pesma mi je potpuno bezlična, obična i dosadna. Tekst malo vadi prosek jer nije standardna ljubavna dizni-šećerlamica, ali ovo je tip pesme koji vidim kao pretnju za apsolutno komercijalizovanje muzike na Evroviziji, stoga baš ne volim da ih čujem na istoj. Vratite nam Sebaltera ili čak Melani!
Ocena: 2 
Vidim na šta se ciljalo u refrenu ove pesme, ali nije baš najsjajnije ispalo. Rajka ima dobar glas i nesumnjivo je da zna da peva, ali ova pesma ju je malo „pojela”. Uvod je iole pristojan, ali refren treba da pukne i kulminira, posebno prilikom poslednjeg key change-a. Izuzetno slabašan refren, letargičan vokal, još letargičnija pojava, iako originalna. Tema pevanja izlizana već dvesta puta, tako da ne znam šta bi je zapravo spasilo u drugom polufinalu od toga da tamo i ostane.
Ocena: 2+
Na stranu to što joj glas zvuči kao da će „pući” u svakom trenutku, ja emociju ove pesme uopšte ne osećam. Štaviše, smorim se na prvom minutu. Nadam se da će se utisak promeniti kad je čujem na evrovizijskoj bini, ali zaista – ništa spektakularno, monotono, već viđeno. Jesam li rekla dosadno?
Ocena: 2+
IZDVOJENI KOMENTAR: NIKOLA
Kada je Rajka pobedila na švajcarskom izboru, neki su namerno p(r)ovlačili paralele između nje i Selin Dion, kao – eto opet Kanađanka peva za Švajcarsku. Kad bih ja povlačio te paralele, to bi jedino bile njene obrve – dve paralelne obrve i tu bi se sva sličnost s nekadašnjom pobednicom završila. A ni Jugoslavije više nema.
Ocena: 3+
  • FUAD
  • ZDRAVKO
  • IVANA
  • ĐORĐE
Prosek! Ovako se najbolje može oceniti švajcarska pesma. Nažalost, prosek za polufinale. Kako sada stvari stoje, teško da će švajcarska Merlin uspeti da se bar domogne finala evrovizijskog takmičenja. Promašaj!
Ocena: 3
Sasvim fina i slušljiva, iako nedovoljno upečatljiva, radio-pesma. Interpretacija je na momente klimava, naročito u refrenima, ali je atmosfera pesme prijatna i opuštajuća. Ne smeta. #pohovane_tikvice
Ocena: 4-
Sve to što nam Rajka prezentuje zvuči veoma simpatično. Ova pesma je nekako baš za nju stvorena, tako emotivnu i sićušnu devojku koja izuzetno dobro vlada scenom.
Ocena: 4
Svaka generacija se može zapitati: „Koji su to poslednji ljudi iz naše vrste?”, jer njih ima dosta. Malo mi ova pesma vuče na neke Sijine hitove u „silk” verziji. Jedino joj zameram što se uživo „muči” pevački da dohvati ton u donjoj lagi, ali, trebala bi do Stokholma sve to da popravi.
Ocena: 5-
Kladionice (Eurovisionworld.com): 36. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,00
Prosečna ocena čitalaca: 2,50
Konačna ocena: 2,75

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 31. marta do 19.00 h!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2016 – Rezime

Završilo se i naše šesto po redu preslušavanje, kritikovanje i ocenjivanje evrovizijske muzičke ponude. Kao …