Iz mog ugla 2016

„Ljubav je” iz mog ugla (Bosna i Hercegovina)

[dropcap]P[/dropcap]esma s kojom će naši susedi upisati 19. nastup na najstarijem muzičkom takmičenju u Evropi zove se Ljubav je. Poznatog pevača Dina (Deen) i pevačicu Dalal Mithat-Talakić interno je izabrala bh. televizija. Na švedskoj evrovizijskoj sceni pridružiće im se sarajevski reper Džala (Jala) i hrvatska violončelistkinja Ana Rucner.

Autor i producent pesme je Almir Ajanović, a u njenom nastanku je učestvovao i sarajevski reper Jasmin Fazlić Džala kao koautor teksta. Pesma Ljubav je otpevana je i snimljena na jezicima naroda Bosne i Hercegovine, kakva će i biti izvedena u Stokholmu

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Stihovi

Ljubav je začarani krug,
svako dođe na svoj red,
svako plati svoj dug.
Ljubav je sve što imamo,
svako bira svoj grijeh,
jedno drugom praštamo.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″]

Heroj nacije – Mirza Delibašić

Mirza Delibašić je bio jugoslovenski košarkaš iz Bosne i Hercegovine. U dresu reprezentacije Jugoslavije osvojio je najvažnija zlatna odličja – bio je prvak Balkana, Evrope, sveta i olimpijski pobednik. Četiri puta biran je za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, da bi potom dobio specijalno priznanje kao vanserijski as. Godine 1980. izabran je za najboljeg košarkaša u Jugoslaviji, a s ekipom „Bosne”, za koju je odigrao 700 utakmica i postigao oko 14.000 koševa, bio je i vicešampion sveta i prvak Evrope.

Delibašić je 2000. izabran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u XX veku. Rođen je u Tuzli 9. januara 1954. godine, a preminuo u Sarajevu 8. decembra 2001. godine.

Sportska dvorana u sarajevskoj Skenderiji danas nosi naziv Dvorana „Mirza Delibašić”.

[divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] ZDRAVKO [/tab_title] [tab_title] ĐORĐE [/tab_title] [tab_title] IVANA [/tab_title] [tab_title] SLOBODAN [/tab_title] [/tabs_head] [tab]Malo etno-vriske, malo violinske drame, malo repovanja tek da ne zaspimo, malo više prilično tanke interpretacije i eto balkanske limunadice koja osim relativno prijatnih, ali toliko već recikliranih instrumentalnih deonica, ne poseduje nikakav drugi element koji bi me zainteresovao. #neosoljeni_krompir
Ocena: 1+ [/tab] [tab] Vidi se da su Bosanci mnogo falili ovom malom eks-ju bloku. Ali, ovo je povratak na srednja vrata – pesma mi izgleda kao da je pravljena za lokalnu upotrebu, a ne za evrovizijsku scenu. Da nema Džale, ova numera bi bila prazna i neubedljiva. A ovih dvoje zaboravljenih asova imaju hit posle dužeg vremena, koji je postao „prisilan”.
Ocena: 3- [/tab] [tab] Ova pesma predstavlja pravi muzički poduhvat. Veoma mi se dopada muzika, a samim tim i melodija s primesama balkanskih nota – kako instrumentalnih, tako i vokalnih. Ipak, s druge strane mislim da je ova numera samo pokušaj modernizovanja balkanske muzike.
Ocena: 3 [/tab] [tab] Veliku radost zbog povratka BiH na Evrosong pokvarila mi je pesma koja je u fazonu: „E sad ćemo da vam pokažemo šta mi umemo!” Forsirano da ljude „baci u nesvest” i to se i te kako oseti. Previše povlađujuće stereotipima, previše „alegro, tropiko, ovaj-onaj bend”, previše žanrova, previše glasova, previše imena, previše svega…
Ocena: 3 [/tab] [/tabs] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]IZDVOJENI KOMENTAR: NIKOLA
Dok izgovoriš ime zemlje i puna imena i prezimena izvođača, završila se 61. Pesma Evrovizije. Od svega pamtim samo da ima lepu muziku i da je Deen povratnik na Pesmu Evrovizije i da neki bradonja nešto tu ono kao mother fa*ing repuje. Da ne bude ovo ipak najlošiji plasman BiH? Skeptičan sam povodom ulaska u finale.
Ocena: 3-[/box] [divider style=”dotted” top=”20″ bottom=”20″] [tabs type=”horizontal”] [tabs_head] [tab_title] MARKO [/tab_title] [tab_title] STRAHINJA [/tab_title] [tab_title] MILICA [/tab_title] [tab_title] FUAD [/tab_title] [/tabs_head] [tab] Pesma „Ljubav je” pati od „sindroma učetvorostručene ličnosti”. Ovde ima svega i svačega, zaista. Možda je malo previše, al’ na neki izuzetno čudan način zvuči izuzetno dobro. Svako iz ove grupice umetnika je pokazao šta može i tako dao svoj lični pečat. Deen je još jednom iskazao svoje maestralne glasovne mogućnosti, tome mu se pridružila manje afirmisana Dalal. Džala je pesmu malo začinio svojim začinom i prikazao neku drugačiju, moderniju dimenziju pesme, a Rucnerova je na kraju sve to izvukla jednim od najlepših klasičnih instrumenata. Etno, rep, klasični balkano-pop… Zvuči haotično, ali mislim da je u haosu i čar same pesme. Ipak, nedovoljno dobro za neku bolju ocenu. Očekivao sam nešto bolje iz Bosne.
Ocena: 3+ [/tab] [tab] Ima neki balkanski prizvuk, i zato mi se sviđa. Kompozicija je nešto jača od proseka, a posebnu draž joj daje zvuk violončela. Volim što je ubačen i rep deo koji, iako se možda ne uklapa najbolje, svakako doprinosi dinamici. Veliki plus za pevanje na maternjem jeziku. Jedan od boljih predstavnika BiH po mom mišljenju.
Ocena: 4- [/tab] [tab] Šoljicu balkansko-orijentalnog melosa i kašičicu repovanja začiniti miksom sjajnih vokala. Ostaviti da odstoji, servirati grandiozno. BiH ima pravu poslasticu za sve evrovizijske sladokusce, a uz malo sreće, i jako dobar plasman ove godine. Meni se dopalo, pogotovo jer sam prema Deenovom povratku na Evroviziju bila jako skeptična.
Ocena: 5- [/tab] [tab] Mnogi su s oduševljenjem dočekali vest o povratku BiH na Evroviziju. Pesma ima dosta onog „evrovizijskog šmeka” i najverovatnije će se plasirati u finale. Za razliku od nekih prošlih, pesma Ljubav je je dosta zastupljena u bh. medijima. Slaba karika joj je autor koji nikad nije imao hit, dok je najčvršća karika violončelistica Ana Rucner. Oećavajuće!
Ocena: 5 [/tab] [/tabs] [divider style=”solid” top=”20″ bottom=”20″] [box type=”info” align=”” class=”” width=””]Kladionice (Eurovisionworld.com): 35. mesto

Prosečna ocena redakcije: 3,33
Prosečna ocena čitalaca: 3,47
Konačna ocena: 3,40

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5 do 27. marta do 19.00 h![/box]

39 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Znam da moja ocena neće ući u konačni plasman ali moram da prokmentaršem ovaj “bosanski lonac” iz koga sve kipi. Ovde je previše svega…. Prosto premnogo za evrovizijskih 3 minuta. Ne poričem da ovde ima elemenata za par pesama koje bi možda bile dobre ali ovako skupa zvuči konfuzno. Žao mi je Bih ali jedva 3-

 • Solidna pesma sa dobrom i univerzalnom tematikom.Medjutim nisam nesto specijalno oduševlje.Ali velika pohvala za maternji jezik.
  Ocena:3+

 • kasnim sa ocenjivanjem,al neka. meni je ok pesmica,a najvise je izvlaci jezik na kojem se peva.od mene 4

 • Uh. Posle sjajnih pesama tipa Lejla, Korake ti znam, Rijeka bez imena, Dino Merlin da pošalju ovo. nzm. Previše svega, kripi Din, hip hop deo WTF. Osim muzike i glasa Dalal (valjda) sve ostalo mi je bledo.
  Ocena: 2+

 • U celoj ovoj pesmi najbolja je ubedljivo muzika i Ana Rucner na čelu. Tekst je malo previše klišeiziran i uopšten, ne ostaje u sećanju. Mislim da je reper Džala višak u ovakvoj kompoziciji. Nije loše, ali je moglo prilično bolje.
  Ocena: 3

 • Komšije su se na ovogodišnju Evroviziju vratile sa moćnom pesmom. Na divan način su uspeli da u jednu pesmu spoje ljude koji se bave različitim vrstama muzike. Pesma ima jačinu, kojoj je Ana Ručner u mnogome doprinela. Džala je pesmi dodao savremeni identitet, kao sto je i Ana balkanski. Sve pohvale za Dina i Dalal, jako je lepo što ćemo u prvom polufinalu čuti „jugoslovenski“ jezik.

  Ocena: 4+
  Moja ocena je 4 iako je ovo snažna pesma, ali ove godine ima i boljih pesama.

 • Bosna ove godine strateški nije mogla da se odluči šta smatraju da na Evroviziji prolazi, pa su rekli AJDE SVE. Vrlo haotično, s druge strane mistično. Ne znam šta da mislim o ovome, jer kakav je Deen uz kog ne može pošteno da se zameša! Sve u svemu, za pesmu 3+, za Deen-ov estetski remont sve pohvale.

 • YOU CAN’T VOTE FOR YOUR OWN COUNTRY!
  🙂
  Ipak cu dati ocjenu i komentarisati.
  Sve je lijepo upakovano, ali meni tu nesto fali. Ana Rucner i Jala izvlace ovu pjesmu, dok su mi strofe i refren totalno nezanimljivi. Ne znam da li sam cijelih 10 puta poslusao pjesmu, ne privlaci paznju i sumnjam da ce proci u finale (buduci da je prvo polufinale puno dobrih pjesama).
  3+

 • Svakako lepa pesma, iznenadjenje je Jala i to je spasilo pesmu, podseca na Grcku 2011, rep se ne vidja cesto na Escu, od mene 5

 • Lep instrumental, tipičan za balkanske balade i pohvale za rep deo kojim se razbija stereotipnost. Što se refrena tiče, nekako je mlak, kao da nešto fali. Generalno nije loša pesma, ali nije ni ništa posebno i mislim da će biti negde na granici prolaska u finale. Očekivao sam više, imala je Bosna mnogo boljih izdanja.
  Ocena: 3

 • Svidja mi se pesma! Na početku Ana svira jako lepu deonicu. Deen i Dalal odlični. Onda počinje Jala. Tako dobar tekst koji repuje. Tako dobre rime. Mislim da te rime i reči ne idu u kontekst pesme.
  Dvoumio sam se za ocenu, ipak dajem manju: 4+.

 • Previse elemenata u jednoj pesmi. Narocito mi deo sa repovanjem ne ide uz ostatak. Jedino ih Ana vadi. Ocena 2+

 • Bosna se vracaa na Eurosong u onoom istom starom sjaju, pesma je odlicna! 🙂 Ocena: 5

 • Mislim da je većina već uvidela problem ove pesme – mešavina svega i svačega, a ipak anemično i neprimetno. Etno deo je u redu, ali svakako manje upečatljivo nego u napr. Joksimovićevim pesmama. Pop deo je toliko običan da gotovo zvuči kao bilo koja prosečna pop pesma koju možete čuti bilo gde. Rep deo je osvežavajuć, ali mi se čini da je nekako veštački nakalemljen na ostatak pesme. Najpozitivniji utisak ove pesme je violončelistkinja, Jala i Dalal su sasvim solidni, dok mi Din izgleda kao da je zalutao u ovu pesmu. Mnogo bolje je zvučao 2004-te sa pesmom In the disco. Ako prođu u finale biće to na mala vrata. Ocena: 3+

 • Ići ću sa 4-. Ipak rep deo po meni kvari pesmu. Nekako se ne uklapa. Što se tiče same muzike, ništa novo, tipična balkansa balada. Nisam oduševeljen, ali sve je to nekako zajedno fino upakovano. Puno sreće Bosni!

 • DOBRO DOŠLI SUSJEDI POSLE DUGE PAUZE…. 🙂 Odlična stvar u svakom pogledu, počev od teksta, muzike, pa i u voklanom pogledu…. Ocena 5+

 • Uz Hrvatske ovo je bio povratak koji sam odvano pozeljkivao. Nije da sam ostao razocaran, ali mislim da je moglo mrvice bolje. Nije ovo najslabije pjesma koja je BH poslala, to je sigurno. Meni se u ova prica svi uklapaju sem Deen. Ne mogu podnijet te njegove facijalne ekspresije pa nadam se bar malo (ako je to moguce) poraditi na njih. Pjesma je ok, Anin deo se sjajno uklapa, baska iznenadajuce rap de je sasvim solidno uraden sta nije bas cesto kod ovakve pjesme. Sve u svemu prolazno, mislim da ce sigurno u finale, i sa neki dobar scenski nastup dogurati u 10 najboljih!

  ocjena 3+

 • Ovo je tipicna Evrovizijska pesma sa ovih prostora. Procice ovo u finale a tamo oko 13-15 mesta 🙂 Malo mi smeta jedino Deen dok peva zato 5-

 • Klasicna, prosecna balkanska pesma, koja ce verovatno dobro proci na evroviziji. Dobre strane pesme su reper i violoncelistkinja. Mislim da bi pesmu trebalo da peva samo jedan pevac. Dosadile su ovakve pesme, aman dosta vise ,,alla Joksimovic” pesama! Ocena: 3 –

 • Pesma jednostavno ima previse svega! Na prvo slusanje je bila skorz okej,medjuti posle par puta sve dosadnije u fazonu je kao Zeljko Joksimovic,ali fali joj jos mnooogo! Ocena: 3

 • Поздрав свима! Радовао сам се овој рубрици. Поново је све феноменално осмишљено и реализовано. 🙂

  Такође сам се радовао повратку БиХ на ЕЅС. Дефинитивно је једна од земаља која је слала најбоље песме. Ипак, добили смо једну од најлошијих коју памтим од њих. Да је само инструментал званична верзија, била би ми фаворит. Гласови доста кваре прелепи музику, а о репу да не причам. Волео бих да прођу у финале.

  Оцена: 4

 • Previše svega! Početak je jako dobar, instrumental fenomenalan, violončelo je pun pogodak. A onda se nekako izgubio ceo smisao, pokušaj prevelike drame, rep deo je totalno suvišan. Trebao je ovo da bude veliki povratak Bosne i Hercegovine ali moje mišljenje je da je ovo vrlo mlako. Plus za pevanje na matenjem jeziku.
  Pošto su u prvom polufinalu, koje je dosta teže od drugog, predvidjam da će se možda izvući i proću u finale, ali mislim da ovo ne može nadmaštiti dosadašnje uspehe Bosne i Hercegovine. U svakom slučaju srećno.
  Ocena : 3-

 • Drago mi je da je moja rodna gruda (jednim delom) otvorila ovogodišnju rubriku – iz mog ugla. Takođe, drago mi je i to da je slučaj hteo da je baš heroj BiH istog datuma rođenja kad i moja malenkost.
  Što se tiče predstavnika BiH, imaće kao i dosad moju navijačku podršku, radujem se ako nešto postignu u Stokholmu, ali pesma koliko god da bila interesantna, ima i mana: počev od same interpretacije (naročito muškog vokala), neubedljivih strofa… Pohvalio bih rep deonicu, i violončelo, kao i to da pevaju na maternjem jeziku, ali ovo nije ni u top 5 – 6 BiH najboljih nastupa na ESC-u.
  Ocena će biti, uprkos subjektivnosti, navijačka četvorka (4).

 • Bosna i Hercegovina – 2
  Iako je “In the disco” jedna od najboljih pesama koje je BiH poslala na ESC, u ovoj povratnickoj papazjaniji, premda je on okosnica, Deen je ujedno i najslabija karika ovog kvarteta. U svim segmentima, od glasa, pojave, nastupa, energije… ne znam ko moze da ga shvati ozbiljno. Bilo bi bolje da Dalal sama ide na ESC mada i pesma sama po sebi je slaba. Previse nabacanih elemenata koji svi zajedno zamaraju.