AKTUELNO

Francuska s Amirom i pesmom „J’ai cherché” na Evrosong

Francuska televizija je potvrdila – Amir Hadad je 59. predstavnik Francuske na Pesmi Evrovizije. On će u finalu 61. Pesme Evrovizije 14. maja otpevati kompoziciju J’ai cherché.

Potvrda o predstavniku stigla je dve nedelje pre prvobitno najavljene objave, budući da je 25. februara u emisiji Touche pas à mon poste na TV kanalu D8 slučajno ili ne otkriveno ko je izbor televizije France 2. Premijera je bila zakazana 12. marta u emisiji Dicaire Show.

Amir Hadad je rođen u Francuskoj 1984. i ima izraelsko, tunišansko, marokansko i špansko poreklo. Veću afirmaciju stekao je učestvovanjem u muzičkom šou-programu The Voice of France 2013. godine, gde je zauzeo 3. mesto. Bio je učesnik i nacionalnog evrovizijskog izbora u Izraelu Kokhav Nolad 2006. gde je ostao upamćen kao prvi kandidat koji se takmičio na francuskom jeziku.

Francuska se ove godine opredelila za modifikovani način internog izbora predstavnika. U oktobru je bio raspisan javni poziv, a zainteresovani autori pesme su mogli da pošalju ektronskom poštom na adresu francuske televizije France 2 do kraja oktobra. U uslovima konkursa, između ostalog, stajalo je da izvođač ne mora biti striktno Francuz, ali da mora da zna da peva na francuskom. Zanimljivo, Francuzi na švedskoj evrovizijskoj sceni kao svog 59. predstavnika nisu hteli da vide izvođača koji ima više od 50 godina, što je bila izuzetno neobična stavka. Autori su mogli da pošalju svoje pesme sa ili bez određenog pevača, dok su se pevači, pak, mogli prijaviti samo „u paketu” s kompozicijom. Takođe, evrovizijska numera morala je da bude 80% otpevana na francuskom jeziku. Na kraju je pristiglo 280 prijava na konkurs.

Evrovizijska pesma zove se J’ai cherché (fr. Tragam za) koju ovom prilikom možete i poslušati.

Pogledajte i:

Nemačka: Vreme je za promene (3/3)

Iako će se neki zgražavati, ali vratimo se u prošlost da proverimo ima li istine u …