AKTUELNO

Kako ja kažem: Poraženi pobednici

Pošto je još jedna velika sezona nacionalnih izbora pred nama, odlučili smo da vam predstavimo velike favorite prošlogodišnjih nacionalnih izbora širom Evrope, kojima je u poslednjem trenutku izmakla pobeda iz ruku. Neki od sledećih izvođača će i ove godine najverovatnije pokušati da odnesu pobedu i tako dobiju šansu da predstave svoju domovinu svojom pesmom u najboljem mogućem svetlu.

1. Desislava | Love is alive (srp. Ljubav je živa) | Bugarska | 2012. godina

Jedna od najpoznatijih bugarskih pop-folk pevačica je pre četiri godine kao najveći favorit izgubila od tada mnogo manje afirmisane Sofi Marinove, koja je na kraju i odnela pobedu. „Dess” se predstavila klasičnom balkanskom pop numerom, koja i te kako podseća na starije radove rumunske pevačice Ine, tj. na rumunski pop u folk maniru. Iako je u polufinalu bugarskog nacionalnog izbora završila na 1. mestu po ukupnom zbiru glasova publike i žirija, u finalu je Desislava nažalost završila na 3. mestu. Već pre početka samog takmičenja je važila za najvećeg favorita, kako među bugarskom, tako i među širom evrovizijskom publikom.

2. Samanta Tina | I need a hero (srp. Treba mi heroj) | Letonija | 2013. godina

Još jedan klasičan primer „poraženog pobednika” pred kraj samog nacionalnog izbora jeste i letonska pevačica Samanta Tina. Pre tačno tri godine ova zgodna dama je pokušala da osvoji letonsku Eirodziesmu srceparajućom baladom I need a hero. Da je te godine ona bila odabrana umesto grupe PeR, zasigurno bi se ceo bivši SSSR našao u finalu tadašnje Evrovizije u Malmeu. Samanta je u polufinalu pobedila, da bi u finalu razlika od samo nekoliko glasova presudila da ipak grupa PeR ide u Malme, što je Samantu direktno zakucalo na 2. mesto u superfinalu.

3. Aleksandra Kovač | Idemo dalje | Srbija | 2011. godina

Svi se dobro sećamo te 2011. godine i pobede naše mlade i relativno nepoznate Nine Radojičić na nacionalnom izboru pod nazivom Pesma za Evropu. Sećamo se takođe da je i Aleksandra Kovač pre samog takmičenja važila za najvećeg favorita. Jedini srpski nosilac MTV nagrade ipak nije uspeo da osvoji više glasova publike od Nine Radojičić i tako je Kovačeva završila na 2. mestu. Tekst za ovu sofisticiranu simfonijsku baladu je napisala Aleksandrina pokojna majka Spomenka Kovač, dok je za muziku i izvođenje zaslužena sama Aleksandra. I dalje ostaje pitanje da li bismo prošli bolje da nas je ovako nešto predstavilo auditorijumu u nemačkom gradu Diseldorfu te 2011. godine.

4. Breket | Run (srp. Bežim) | Španija | 2014. godina

Jedan od najneprežaljenijih poraza definitivno. U velikoj trci za predstavnika Španije, Breket je izgubila od mnogo popularnije Rut Lorenzo, koja je očigledno imala veće glasačko telo iza sebe. Breketinu pesmu Run je pisao švedski tim kompozitora i u njoj se verno prikazuju sve čari njenog fantastičnog glasa. Redak primer gde je sama pesma najveći favorit među publikom, ali ovde je pobedila samo trenutna popularnost gospođice Lorenzo. Velika i neoprostiva greška Španaca.

5. Dima Bilan i Julija Volkova | Back to her future (srp. Nazad u njenu prošlost) | Rusija | 2012. godina

Pre četiri godine su za najvećeg favorita publike važili i bivši predstavnici najveće zemlje na svetu – Rusije. To su Dima Bilan, dupli učesnik i nekadašnji pobednik Evrovizije u Beogradu i Julija Volkova, bivša članica grupe Tatu sa kojom je 2003. i predstavljala svoju zemlju na Evroviziji u letonskoj prestonici – Rigi. Ovaj famozni duo se na ruskom nacionalnom izboru predstavio R&B numerom sa fabularizovanim tekstom i vrlo zanimljivim vokalnim i scenskim nastupom. Ali, nažalost, to im nije bilo dovoljno da svrgnu genijalne bake iz Buranova i njihovu pesmu Party for everybody i tako su ostali na 2. mestu, što Dimu Bilana baš i nije obradovalo tada.

6. Niki Kavanag | Memories (srp. Uspomene) | Irska | 2015. godina

I prošle godine se desio fijasko najvećeg favorita, mada ovaj put u Irskoj. Nakon Nikine pesme Falling iz 2011. godine, sa kojom je završila na 2. mestu irskog izbora, fanovi ovog takmičenja su željno iščekivali njen povratak, kao što je i ona željno iščekivala dobru pesmu za taj famozni povratak. To je bila pesma Memories koju potpisuje internacionalni tim autora, uključujući i samu Niki Kavanag. Važila je za najvećeg favorita i pre samog nacionalnog izbora, da bi prilikom izvođenja pesme uživo uprskala vokalni nastup i tako uništila i celokupni utisak pesme. Niki je završila na poražavajućem 4. mestu od ukupnih pet. Pobedu je odnela mlada kantautorka Moli Sterling, koja je kasnije predstavila Irsku u Beču. Velika šteta za Niki, nadajmo se da će joj treći put biti zaista srećan.

Ovo su neki od naših izbora. Da li i vi imate svoje „poražene pobednike”? Prokomentarišite dole i otkrijte nam ko su oni!

Pogledajte i:

Premotavanje: Najboljih 15 gubitnika protekle sezone (5. deo)

Osvežena rubrika „Premotavanje” dočekala je svoju poslednju epizodu. Slobodan, Đorđe i Marko proveli su vas …