AKTUELNO

Intervju sa Sonjom Škorić: Emilija, pevaj iz duše!

Sonja Škorić je naša pretposlednja predstavnica na Dečjem Evrosongu. Učestvovala je na brojnim dečjim festivalima, osvajala razne nagrade, bila je i učesnik šou-programa „Ja imam talenat“,  a našoj zemlji je iz Minska 2010. godine donela još jedno 3. mesto, što je, do sada, i naš najveći uspeh na ovom takmičenju.

Ovogodišnje izdanje naše rubrike „U susret Dečjoj Evroviziji“ započinjemo intervjuom sa ovom mladom damom. Kao što već i sami sigurno znate, Srbija se posle malo duže pauze vraća na Dečji Evrosong koji će se ove godine održati na Malti, pa je Sonja izdvojila malo svog vremena kako bi „proćaskala“ s nama.

Zdravo Sonja i hvala ti na izdvojenom vremenu!

– Hvala i tebi što si me se setio i našao za shodno da mi postaviš ova pitanja!

Od Minska su prošle četiri godine. Kako danas gledaš na svoje učešće na Dečjoj Evroviziji? Šta za tebe lično znači taj nastup?

– Moj nastup u Minsku doživljavam kao neprocenjivo iskustvo, a Minsk gledam kao drago mesto gde sam pokazala svoje pevačko umeće i muziku svoje  zemlje, koju sam lepo predstavila. Nastup na Dečjoj Evroviziji gledam kao podstrek za moje bavljenje muzikom u životu.

Verujem da si gledala snimak svog nastupa na Dečjem Evrosongu. Da li bi nešto promenila kad bi mogla?

– Gledala sam svoj nastup na DPE. Mislim da sam dala sve od sebe i da sam za ono vreme pokazala kvalitet i da budem možda neskromna, u svom nastupu ništa ne bih menjala.

Kako je nastala pesma Čarobna noć?

– Bila sam pobednik na više od 20 festivala na prostorima bivše Jugoslavije, ali sam uvek osećala da mi jedna pesma koja dočarava čarobne noći na Durmitoru nedostaje. Pred izbor za našeg predstavnika na Dečijoj Evroviziji, boravila sam pod Durmitorom, gde sam dobila inspiraciju da posle nekoliko nedelja napišem tekst i muziku za pesmu Čarobna noć, koja je te 2010. godine bila pobednik.

S kim si se najviše družila za vreme boravka u Belorusiji? Da li si ostala u kontaktu s nekim od tadašnjih učesnika?

– U Belorusiji, naravno, najviše sam se družila sa članovima naše, srpske delegacije koji su mnogo pomogli i bez kojih sve ovo sama ne bih mogla da realizujem. Naravno, družila sam se i sa predstavnicima drugih država, posebno sa predstavnicima Jermenije.

Nevena Božović je naša jedina predstavnica na Dečjoj Evroviziji koja se domogla i „velike“ Evrovizije. Kad bi ti se ukazala prilika, da li bi se i ti upustila u tako nešto?

– Drago mi je što je Nevena Božović bila predstavnica i na „velike“ Evroviziji. Želela bih da i ja krenem njenim stopama, ako mi se ukaže prilika.

Koliko je, po tvom mišljenju, važno da Srbija učestvuje na Dečjoj Evroviziji?

– Mislim da je važno da Srbija učestvuje na Dečjoj Evroviziji jer time pokazuje da i ona ima talente i evropsku muziku.

Koje su mane Dečje Evrovizije, po tvom mišljenju?

– Mislim da su joj mane neznatne. Jedino bih dala zamerku na način glasanja i u neku ruku manipulisanja pristrasnog glasanja publike, što znači da bi po mom mišljenju najbolje bilo da postoji samo stručni žiri odabran od renomiranih muzički obrazovanih ljudi.

Jesi li pratila Dečju i „veliku“ Evroviziju pre svog učešća?

– Pratila sam dečje i velike evrovizije pre mog učešća, a to mi je bila inspitacija da i ja učestvujem. Jedni favoriti i pevači koje sam volela i danas rado slušam su Nevena Božović, Marija Šerifović, Željko Joksimović i Jelena  Tomašević.

Koje pesme bi izdvojila kao omiljene sa „velike“ Evrovizije?

– Izdvojila bih pesme Molitva, Fairytale od Aleksandra Ribaka, Lane moje od Željka Joksimovića i Jutro od Jelene Tomašević

Da li postoji neko koga bi volela da vidiš kao našeg predstavnika na Dečjoj Evroviziji u budućnosti? Možda nekog ko se ranije takmičio?

– Bilo je mnogo talentovane dece i mnogo od njih su prerasla godine za učešće. Ali, ako bi se i pored toga moglo učestvovati, najviše bih volela da vidim svoju mlađu sestru Nastasiju Škorić koja peva bolje od mene.

Koji su tvoji planovi za budućnost? Da li možemo da očekujemo neku novu pesmu uskoro?

– Moji planovi vezani su za fakultet i nastupe u muzici. Nadam se da će javnost uskoro čuti više mojih novih pesama kojim ću ih podsetiti na moj nastup na Dečjoj Evroviziji, kao i na učešću u mnogim drugim emisijama.

Imaš li neki savet za našu ovogodišnju predstavnicu na Dečjem Evrosongu, Emiliju Đonin?

– Neka peva sa emocijama i iz duše i neka nema tremu!

Draga Sonja, hvala ti na odvojenom vremenu i želimo ti mnogo uspeha u daljem radu!

Pogledajte i:

ESC Serbia u Kijevu: Intervju s Janom Burčeskom (VIDEO)

Jana Burčeska, ovogodišnja predstavnica Makedonija i pobednica rubrike „Iz mog ugla 2017”, takmiči se s …