Intervjui

Ekskluzivno! Intervju sa Tinkarom Kovač (Slovenija 2014)

Tinkara Kovač je talentovana pevačica, ali osim što peva, odlično barata i flautom. Nakon tri pokušaja da predstavlja svoju zemlju (1997, 1999. i 2001), ove godine joj se napokon posrećilo! U superfinalu nacionalnog izbora EMA, pobedila je s pesmom “Round and round/Spet” sa preko 7000 glasova publike. Izdvojila je malo svog slobodnog vremena za nas, pa smo “proćaskali”.

Zdravo Tinkara i hvala ti na izdvojenom vremenu!

– Ćao! Zadovoljstvo je moje.

Nakon tri pokušaja u prošlosti, desila se i pobeda na nacionalnom izboru. Kako si se osećala kada je Ula Furlan pročitala tvoje ime?

– Pre svega, želela bih da kažem da su se moja prethodna učešća na EMI desila najviše zbog toga što sam želela da tim putem promovišem svoje nove pesme, tako da, ostavimo ta učešća iza nas. Naravno, pobeda na EMI je sjajno iskustvo, početak nove avanture, zapravo, a osećaj je… sjajan!

Iskreno, jesi li očekivala pobedu?

– Svaki muzičar je sanjar, a svi sanjari sanjaju i očekuju. Delićem sebe sam verovala u pobedu, ali pobeda mi nikada nije bila na prvom mestu. Kladim se na muziku, a ne na pobedu. Ljudi nisu konji da se takmiče!

Pitanje koje muči mnoge fanove – da li ćeš pevati na englekom ili na slovenačkom u Kopenhagenu? Ili na oba jezika, kao na nacionalnom izboru?

– Pesma će biti prezentovana kao miks oba jezika, zato što želim da evrovizijska publika shvati poruku pesme, ali da takođe oseti i čar slovenačkog jezika!

Imali smo prilike da čujemo novu evrovizijsku verziju pesme “Spet”. Koja je razlika između evrovizijske i originalne verzije?

– Nema posebne razlike, samo smo malo “začinili” kompoziciju, kako bismo poboljšali atmosferu pesme i kako bi se pesma uklopila u evrovizijsku scenu!

Nastup na EMI je bio jako zanimljiv i originalan. Da li će biti nekih promena na Evroviziji?

– Biće nekih iznenađenja, ali to je sve što mogu da kažem za sad. Iznenađenja će biti otkrivena 8. maja.

A šta misliš o činjenici da nastupaš na početku druge polovine drugog polufinala?

– Aha, tako je? Nisam znala! Ma super, što pre, to bolje… Dok su uši slušaoca sveže i oči odmorne!

Slovenija se poslednji put plasirala u finale 2011. godine, kakva su tvoja očekivanja? Jesi li optimistična povodom rezultata?

– Verujem da uz pomoć optimizma možeš da postigneš uspeh i da se razviješ kao osoba. I reč “očekivanja”  je u neku ruku fiksna, pasivna. Više volim da budem kreativna, aktivna i da unapređujem svoj nastup.

Slovenija je jedna od tri države iz bloka bivše Jugoslavije koja se takmiči ove godine. Da li misliš da je bitno takmičiti se na Evroviziji, pogotovo manjim državama poput Srbije i Slovenije?

– Pre bih rekla da je bitnije biti prisutan i promovisati svoju državu, a ne takmičiti se. Naravno, Evrovizija je takmičenje, ali sve zavisi od nas samih, od onoga kako mi gledamo na to takmičenje.

Ti si dvadeseti predstavnik Slovenije na Evroviziji, što se može smatrati i jubilejom. Je l’ imaš omiljene slovenačke evrovizijske pesme?

– Omiljena mi je pesma sa kojom smo debitovali na Evroviziji, ona iz 1993! “Tih deževen dan” i 1x Bend!

Šta misliš o do sada izabranim pesmama za ovogodišnji Evrosong? Jesi li čula neke?

– Ovih nedelja sam okupirana intervjuima i svim stvarima u vezi sa promocijom, radili smo i na spotu čija je premijera bila 10. aprila, tako da još uvek nisam poslušala pesme. Ali, od onoga što sam čula, mogu reći da sam impresionirana italijanskom pesmom.

Za kraj, imaš li neku poruku za srpske fanove? Ove godine ne učestvujemo, ali ćemo i dalje pratiti takmičenje!

– Hvala vam na podršci, bilo je jako lepo videti vaše komentare podrške čak i pre EME. Budite uz nas, nećemo vas razočarati!

Oznake