AKTUELNO

#Moldavija: «Wild soul» iz mog ugla

Predstavnik Moldavije: Kristina Skarlat
Pesma: «Wild soul»
Nacionalni izbor: O melodie pentru Europa 2014.
«Evrovizijski matine» sa Kristinom Skarlat
Prosečna ocena redakcije: 1.90
Prosečna ocena čitalaca: 2.96 (26 glasača)
Konačna ocena: 2.43

Dabstep balada? Ne, hvala. Ovo mi je najgora moldavska pesma koju su ikad poslali. Mračna, odbojna, gora čak i od „Loce“ iz 2006. Moj favorit na njihovom izboru je bila Mikaela i pesma „Follow your dreams“ i mislim da bi daleko bolji plasman ostvarili s tom pesmom. Ovo jednostavno ne želim više da čujem.

Moldavija je jedan od retkih primera koji dokazuju da i male države mogu godinama da šalju u najmanju ruku pristojne pesme. Nažalost, ove godine će taj pozitivni niz biti prekinut, i to izrazito negativnom pesmom. „Wild sould“ je krajnje naporna, teatralno agresivna kompozicija.

Ništa, jedno veliko ništa imam da kažem što se ove pesme tiče. Jednostavno, sve je pravolinijski, ne osećam neku energiju koja pokreće. Neka konkuriše sa ovom melodijom za neki niskobudžetni horor film, možda nešto o Drakuli na primer. Finale za Moldaviju ipak će ostati nedostižno.

Mnogo drame ni oko čega. Tako bih mogla opisati ovu kompoziciju. Ne da nisam oduševljena, nego mi nije ni trunku prijala. Previše pompeznosti, reflektora, ludila, i opet – nigde „vau“ efekta. A tek glas što mi ne prija… Jedna od retkih ovogodišnjih pesama koja me ni najmanje nije dirnula. Apsolutno sam ravnodušna.

Napadno, agresivno, veštački, bez ičeg primamljivog u glasu, osim što me povremeno prepadne. Razočaran sam. Obično pesme od njihovog nacionalnog izbora do Evrosonga osvoje moje simpatije. Ovaj put bez uspeha.

U skladu sa nazivom pesme, Kristina je i peva pomalo divlje, da ne kažem „divljački“, takoreći neartikulisano. Iako spadam u grupu onih koji vole dramatične balade, ova je potpuno neinventivna. Čujem je, tu je, završila se, ode, nestade… Ne znam šta sam čuo.

Nakon veoma fine balade u Malmeu, Moldavija je odlučila da nas ove godine „moli za milost“. Molitva, međutim, zvuči veoma neubedljivo i neiskreno uprkos kvazi-dramatičnosti i patetičnom tekstu. Melodija i interpretacija deluju usiljeno, a ja se slušajući „Divlju dušu“ osećam nelagodno.

Klasičan pokušaj svega I svačega. Ima neki ritam i polet, ali refren tako nipodaštavajuće deluje na sve što ide pre njega. A početak pesme tako obećava…

Pih… Nekako uvek imam visoka očekivanja od Moldavije, a nakon dve uzastopne jako dobre pesme (pogotovo prošlogodišnje!) idu nekoliko koraka unazad. Ovo na primer ne mogu da slušam dok se tuširam. Next!

Ponoviću reči kojima sam opisao ovu pesmu prilikom najave za nacionalno finale: „Mistično! Uz ovakvu pesmu mogao bi da se osmisli vrlo originalan scenski nastup“. Radujem se kada neka istočna zemlja ostatak Evrope iznenadi jednim primerenim nacionalnim izborom, čiji je rezultat u konačnici jedna sasvim pristojna pesma. Savet – ne ponoviti nastup sa nacionalnog izbora, čime bi Moldavci mogli ostati neprimećeni.

Ne zaboravite da Vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5!

Pogledajte i:

Iz mog ugla 2014: Rezime rezimea

Strasti povodom pobede Austrije još ne jenjavaju. Končita Vurst preko noći postala je svetska senzacija. …