Zanimljivosti

Nova šumska vila – Emeli de Forest

Treći trijumf Danske na takmičenju za Pesmu Evrovizije obezbedila je dvadesetogodišnjakinja Emeli de Forest sa numerom Only teardrops (Samo suze). Ako želite, uđite sa nama u Emilin svet.

Emeli Šarlot-Viktorija de Forest (Emmelie Charlotte-Victoria de Forest), rođena Emeli Engstrem (Emmelie Engström) puno je ime i prezime najaktuelnije pobednice evrovizijskog takmičenja. Rođena je u Randersu, šestom po veličini danskom gradu, 28. februara 1993. godine. Detinjstvo je provela u maloj varoši Marijager, na severu zemlje.

Brak Dankinje i Šveđanina darovao je svetu Emeli koja je prvi put zapevala sa devet godina. Sa samo 14 godina saradnik joj postaje škotski muzičar Frejzer Nil (Fraser Neill) sa kojim nastupa po Evropi izvodeći folk/bluz verzije pesama Džonija Keša i grupe “Nirvana”. Nastupa i na brojnim festivalima, u kulturnim centrima. Pre dve godine, tačnije 2011, seli se u Kopenhagen, gde postaje student pevanja.

Kao važan deo njenog scenskog pojavljivanja su gola stopala. Emeli kaže: “Uvek sam više volela da pevam bez nošenja visokih potpetica ili cipela. Biti golih stopala znači da se osećam bliže zemlji i čini da se osećam opuštenije.”

Ozbiljnija muzička karijera u stvari joj započinje upravo pesmom Only teardrops sa kojom se, kao relativno nepoznat izvođač, prijavila na Dansk Melodi Grand Prixu, danskom nacionalnom izboru za Pesmu Evrovizije. Bila je jedan od 10 izvođača koji su se borili za titulu danskog predstavnika na Evrosongu 2013. koji je ove godine održan u Malmeu (Švedska), samo 20-ak minuta udaljen od Danske.

“Čim sam prvi put čula pesmu, odmah sam se zaljubila u nju. Ima melanholije u sebi, a priča o ratu i miru u vezi ili u svetu uopšte. Verujem da su ovo stvari sa kojima se može povezati svaki čovek na svetu”, rekla je Emeli.

Na početku godine, tačnije 26. januara, pobedila je na nacionalnom izboru, održanom u Herningu, sa pesmom čiji su autori Lise Kable (Lise Cabble), Julija Fabrin Jakopsen (Julia Fabrin Jakobsen) i Tomas Stengord (Thomas Stengaard), i tako postaje 42. predstavnik Danske na Evrosongu.

Lisi Kable je ovo inače treći pokušaj na Pesmi Evrovizije. Ona je autor i danskih pesama sa takmičenja iz 1995. i 2011. Obe pesme, Fra Mols til Skagen koju je izvodila Aud Wilke i New tomorrow grupe “A Friend in London” završile su na 5. poziciji. Dakle, treća sreća za Only teardrops.

Žreb je Danskoj dodelio nastup u prvom polufinalu sa startne pozicije broj 5, a glasovima publike i žirija Emeli je uspela da se iz I polufinala održanog 14. maja, kvalifikuje za Grand finale. Iako favorizovana za pobedu od samog početka, javljali su se i skeptici koji nisu bili ubeđeni u njenu pobedu. No, na kraju večeri 18. maja, Emeli de Forest šarmira Evropu i osvaja 281 poen iz 37 zemalja, od 39 učesnika ovogodišnjeg takmičenja. (San Marino joj nije dao ni jedan bod).

Samo nedelju dana pre I polufinalne večeri Pesme Evrovizije 2013, izašao je njen debitantski album pod nazivom “Only teardrops” koji je najavljen još 14. aprila. Na njemu se nalazi 12 pesama uključujući originalnu i simfonijsku verziju, sada već pobedničke evrovizijske pesme. Sa evrovizijskim singlom debitovala je na 2. mestu danske TOP liste.

Oznake