Hrvatska: “Mižerja” prezentovana javnosti

Hrvatska radio-televizija predstavila je na jutrošnjoj konferenciji za novinare evrovizijsku pesmu za Malme, Mižerja, a klapski sastav koji izvodi pesmu dobio je i svoje zvanično ime – “Klapa s mora”.

Hrvatska pesma za Evroviziju 2013. premijerno je izvedena na specijalnoj konferenciji za medije na Prisavlju, u prostorijama HRT-a. Osim pesme, ujedno je predstavljeno i ime novoosnovane klape čiji je naziv “Klapa s mora”.

HRT je ranije objavio imena članova klapskog sastava:

 • prvi tenor – Marko Škugor, klapa Kampanel
 • drugi tenor – Ante Galić, klapa Sinj
 • prvi bariton – Nikša Antica, klapa Kampanel
 • drugi bariton – Leon Bataljaku, klapa Crikvenica
 • bas – Ivica Vlaić, klapa Sebenico
 • bas – Bojan Kavedžija, klapa Grdelin

Za odabir članova klape najzaslužniji je maestro Mojmir Čačija, producent klapskog pevanja i autor vokalnog aranžmana pesme Mižerja. Muzički producent pesme je Nikša Bratoš koji je u saradnji s Draganom Brnasom napravio aranžman. Kompozitor pesme je Goran Topolovac.

HRT je krajem prošle godine objavio pravilnik za izbor evrovizijske pesme. Organizovana su dva odvojena konkursa – jedan otvoreni za autore i jedan pozivni za izvođače. Formirane su dve komisije koje su imale zadatak da izaberu najpre pesmu, a potom i članove klapskog sastava direktnim pozivom. Jedan od važnijih uslova konkursa bio je da pesma mora biti u klapskom maniru, a kada je reč o izvođačima, HRT je odlučio da nijedna od postojećih klapa ne bude angažovana za Evrosong, već da bude oformljena potpuno nova ekipa od članova već postojećih klapskih sastava. Tako će potpuno novi sastav pod nazivom “Klapa s mora” putovati u Malme i probati da nakon tri godine uvedu Hrvatsku u finale Pesme Evrovizije.

Iako poznata po pop pesmama koje su uglavnom slali na Evrosong, Hrvatska je još prethodne godine odlučila da ih nakon nekoliko neuspeha i neulazaka u Veliko finale predstavlja klapska pesma koja se od skoro nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Karakteristični muzički sastav primorskog dela ove zemlje nešto je novo što će ova zemlja ponuditi evropskoj publici. Koliko će se ista svideti Evrosong fanovima, saznaćemo polovinom maja.

Sastav “Klapa s mora” će pesmu Mižerja otpevati u I polufinalu Evrosonga 2013, 14. maja

ESC Serbia čestita Hrvatima na izboru i želi im mnogo sreće na takmičenju u Malmeu

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Pogledajte i:

ESC_2016_Stockholm

Balkan (ne)spreman za Stokholm 2016

Preliminarni rok prijave za takmičenje na Pesmi Evrovizije 2016. u Stokholmu istekao je 15. septembra. …

9 komentara

 1. Dobre pesme Hrvatima od prosle godine prolazi za rukom

 2. Predivna pesma, tako lepo prija, glasovi su odlični, muzika je bajkovita, asocira na ovu zemlju, more…lep izbor za Hrvatsku. Poslušao sam je nekoliko puta i opet ću..Čestitke susedima!

 3. odlicna je pesma… ali mislim da nemaju sanse da budu 1….

 4. Nemam reci kojima bih opisao koliko sam odusevljen :-)

 5. Predivno je stvarno i po mom misljenju bila bi velika steta da ne prodje u finale. Hrvatska do finala zasluzili su to! U svakom slucaju od Srbije imaju 12-icu! 😀

 6. Zamišljam kao da sedim u nekom finom lokalu u Splitu i osećam se divno. Zvuče odlično samo mislim da ovo “Evropa” neće znati da prihvati.
  Želim im uspeh u Malmeu

 7. Pre pre pre jako ,svaka čast dečki :) Navijamo svim srcem za vas
  Najbolji izbor do sada !!!!

 8. Nije mižerija,već nemerljivo bogatstvo kad Dalmacija daje” kapju vina i bokun čiste ljubavi” cilom svitu uz ovakvo predivno i jedinstveno pjevanje.Čestitam i nadam se da će svi osjetiti duh Dalmacije kao i pobjediti. .

 9. Dobra je, i mislim da će se kvalifikovati za finale… Al’ opet, mogli su Hrvati mnogo bolje…

Powered by themekiller.com