Hrvatska: “Mižerja” prezentovana javnosti

Hrvatska radio-televizija predstavila je na jutrošnjoj konferenciji za novinare evrovizijsku pesmu za Malme, Mižerja, a klapski sastav koji izvodi pesmu dobio je i svoje zvanično ime – “Klapa s mora”.

Hrvatska pesma za Evroviziju 2013. premijerno je izvedena na specijalnoj konferenciji za medije na Prisavlju, u prostorijama HRT-a. Osim pesme, ujedno je predstavljeno i ime novoosnovane klape čiji je naziv “Klapa s mora”.

HRT je ranije objavio imena članova klapskog sastava:

  • prvi tenor – Marko Škugor, klapa Kampanel
  • drugi tenor – Ante Galić, klapa Sinj
  • prvi bariton – Nikša Antica, klapa Kampanel
  • drugi bariton – Leon Bataljaku, klapa Crikvenica
  • bas – Ivica Vlaić, klapa Sebenico
  • bas – Bojan Kavedžija, klapa Grdelin

Za odabir članova klape najzaslužniji je maestro Mojmir Čačija, producent klapskog pevanja i autor vokalnog aranžmana pesme Mižerja. Muzički producent pesme je Nikša Bratoš koji je u saradnji s Draganom Brnasom napravio aranžman. Kompozitor pesme je Goran Topolovac.

HRT je krajem prošle godine objavio pravilnik za izbor evrovizijske pesme. Organizovana su dva odvojena konkursa – jedan otvoreni za autore i jedan pozivni za izvođače. Formirane su dve komisije koje su imale zadatak da izaberu najpre pesmu, a potom i članove klapskog sastava direktnim pozivom. Jedan od važnijih uslova konkursa bio je da pesma mora biti u klapskom maniru, a kada je reč o izvođačima, HRT je odlučio da nijedna od postojećih klapa ne bude angažovana za Evrosong, već da bude oformljena potpuno nova ekipa od članova već postojećih klapskih sastava. Tako će potpuno novi sastav pod nazivom “Klapa s mora” putovati u Malme i probati da nakon tri godine uvedu Hrvatsku u finale Pesme Evrovizije.

Iako poznata po pop pesmama koje su uglavnom slali na Evrosong, Hrvatska je još prethodne godine odlučila da ih nakon nekoliko neuspeha i neulazaka u Veliko finale predstavlja klapska pesma koja se od skoro nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva. Karakteristični muzički sastav primorskog dela ove zemlje nešto je novo što će ova zemlja ponuditi evropskoj publici. Koliko će se ista svideti Evrosong fanovima, saznaćemo polovinom maja.

Sastav “Klapa s mora” će pesmu Mižerja otpevati u I polufinalu Evrosonga 2013, 14. maja

ESC Serbia čestita Hrvatima na izboru i želi im mnogo sreće na takmičenju u Malmeu

Pogledajte i:

EBU pooštrava mere radi zaštite integriteta glasanja

Istraga je potvrdila da su otkriveni pokušaji kojima se nastojalo da se nepravedno utiče na …