Evrovizija 2013

Andrijus Pojavis brani boje Litvanije u Malmeu

Litvaniju će na Pesmi Evrovizije u Malmeu naredne godine u maju predstavljati Andrijus Pojavis sa pesmom Something (Nešto), odlučili su glasovi publike i stručnog žirija u večerašnjem finalu.

Litvanija - Andrijus Pojavis

Nacionalno evrovizijsko finale emitovano je uživo iz studija litvanske televizije LRT. Šou je otvorila grupa devojaka pod nazivom “Pop Ladies” koja je otpevala pesmu We are the winners, najbolje plasiranu litvansku pesmu na Evrosongu.

Popularni voditelj i domaćin večeri, Andrijus Rožickas, pozdravio je gledaoce, publiku i sedmočlani žiri i pozvao sve učesnike na scenu (po redosledu izvođenja):

 1. grupa “Božolė” – Happy and free
 2. Jeva i Gabrijelijus (Ieva & Gabrielius) – I fall in love
 3. sastav “Gerai Gerai & Miss Sheep” – War in the wardrobe
 4. Linas Adomaitis – I w tonight
 5. grupa DAR – Jump
 6. Girmante Vaitkute (Girmantė Vaitkutė) – Time to shine
 7. Andrijus Pojavis (Andrius Pojavis) – Something

Osma finalistikinja Monika Linkite (Monika Linkytė) nije se pojavila na sceni, te se moglo zaključiti da je iz nekog razloga odustala. Takođe, od najavljenih poziva za dvoje-troje učesnika polufinala koji se nisu kvalifikovali u finale, nije bilo ništa, pa je finalno veče litvanskog izbora imalo na kraju sedam pesama.

Litvansko finale imalo je bezbroj prekida, što zbog reklama, što zbog priče voditelja i članova žirija koji su davali svoje utiske posle izvođenja svake pesme.

Zanimljivo je bilo to da se tokom svih nastupa na ekranu mogao pratiti tok glasanja publike. Tako je, posle emitovanja prve rekapitulacije svih finalista, bilo vidljivo da je Andrijus Pojavis bio u značajnoj prednosti u odnosu na konkurente prema glasovima publike.

Posle pauze i interval nastupa voditelj je pozvao sve učesnike ponovo na scenu, kako bi im bili saopšteni rezultati glasanja.

Glasovima publike i stručnog žirija u superfinale su se plasirali:

 • Andrijus Pojavis – Something
 • Gerai Gerai & Miss Sheep – War in the wardrobe
 • Girmante Vaitkute – Time to shine

Nakon novog kratkog prekida, voditelj je proglasio pobednika – sasvim očekivano Andrijus Pojavis će sa pesmom Something predstaviti Litvaniju na 58. izboru za najbolju pesmu Evrope.

ESC Serbia čestita Litvancima na izboru i želi im mnogo sreće na takmičenju u Malmeu

Oznake

3 komentara

Ovde napišite svoj komentar
 • Prvi put da i ja pogodim pobednika litvanskog konkursa! Meni je, za razliku od proslogodisnjeg i pretproslogodisnjeg predstavnika, ovo prihvatljivije…

 • Dobra je! Mislim da ide u finale. 🙂

  Mislim stvarno Litvanija je bila u finalu kad se niko nije nadao. (2011,2012)