AKTUELNO

Iz mog ugla – Turska

Predstavnik: Džan Bonomo (Can Bonomo)
Pesma: Love me back (Uzvrati mi ljubav)
Jezik: engleski
Nacionalni izbor: interni
Nastup u Bakuu: Drugo polufinale (13)
Kladionice (Eurovisionodds.co.uk): 13. mesto, kvota 34.00
34. učešće: ESC istorija Turske

Miloš Hozda, ESCportal.cz
Turska je veoma jaka evrovizijska zemlja i svake godine šalju zanimljivu muziku. Džan je vrlo originalan umetnik i dobar zabavljač sa specifičnom muzikom. Ali, ja sam od njega očekivao više. Ovo je kao „jevrejsko venčanje”. Veoma dobra pesma, ali bez „wow” efekta.
Ocena: 4

Tanja Adnađević, biolog
Rekoše mi da sam Sremica, ali iz nekog razloga ja baš volim tursku muziku. Naravno to ne podrazumeva da mi se i tekst sviđa, ali ne možeš imati sve, valjda. Moram da priznam da me Turci godinama nisu izneverili na Evroviziji, uvek su nekako slatki.
Ocena: 4

Ervin Juhas, escXtra.com
Kada je Turska objavila da je pesma mix Everyway that I can i We could be the same, prva reakcija je bila – odosmo mi sledeće godine u Tursku! Kada se pojavila pesma – ni traga ni glasa od dve navedene. Mnogo nacionalnih instrumenata zbijeno u jednu pesmu, što prilično haotično zvuči. Turska dijaspora će „poludeti“ za etno motivima u pesmi i siguran sam da će ovo sjajno proći u Bakuu. Međutim, meni lično ova pesma zvuči nekako naporno.
Ocena: 1

Dragana Minić, student
Ova pesma je jedno od najvećih osveženja ove godine i sigurna sam da će dobro proći kod ESC publike. Neobična je, zanimljiva, simpatična i što mi se najviše sviđa – originalna. Muzika je prava zaraza. Dopada mi se što su ubacili malo orijenta na neki drugačiji način. Ne zvuči tipično turski, već dosta specifično! Posle 2004. godine, turske pesme na Evroviziji nisu pucale od kvaliteta, moram priznati, ali su ipak odlično prolazile, zahvaljujući dijaspori (da zanemarim prošlogodišnju, za koju „nije imao ko” da glasa u polufinalu). Zato ove godine eventualni TOP 5 ne treba da nas čudi jer, uz sve to, imaju jako dobru pesmu. Imam utisak da su pokušali da naprave novi For real, ali mi to ne smeta. Dopada mi se pevačev naglasak. Simpatičan je skroz… Možda mi samo njegov glas ne prija preterano, ali sve u svemu nemam većih zamerki.
Ocena: 5

Imre Kles, ESCHungary.hu
OK, Turska je moja omiljena ESC zemlja, međutim ja ne volim baš sve njihove evrovizijske pesme. Ovog puta mi se dopada – orkestracija je veoma šarenolika, a Džan ne želi da bude još jedna „poznata faca u trendu”. Nažalost, u promotivnom spotu ne možemo da čujemo pevanje uživo, ali se nadam da njegov glas dobro zvuči. Mislim da ovog puta možemo da vidimo Tursku u finalu.
Ocena: 5

Prosečna ocena: 3.80

Nikola
Od prvih taktova pesme bio sam očaran jer sam čuo one prepoznatljive zvuke Turske. Orijent u raznim oblicima mnogo volim, a njihov mladi i simpatični predstavnik je to savršeno uklopio sa specifičnim žanrom koji inače zastupa. Pesma je bogata instrumentima, posebno onim specifičnim koje je odvajaju od ostalih 40-ak zemalja. Gledajući ga, on jednostavno prikazuje različitost, a opet sa druge strane ispoštovao je orijentalnu mistiku zemlje iz koje dolazi. Opet, veselo, pozitivno, zarazno, čak u završnom delu pesme čujemo i onaj poziv ajdeee.. (ili kako god), pa haj’mo da mu se pridružimo. Naaa nana na na na…
Ocena: 5

Fuad
Hm, Turska! Simpatičan je ovaj dečko, pesma je, onako, dosta pevljiva, njegovo ponašanje na evrovizijskoj sceni zasigurno će se razlikovati od svih drugih izvođača. Mislim da će svi ovi aduti koje poseduju Turci ove godine, osigurati mesto Džanu u velikom finalu. Počeo sam se pomalo i plašiti da je Turska odustala od onog svog prepoznatljivog stila na Evroviziji, šaljući pesme u rok fazonu. No, uz ogromnu podršku zemlje domaćina, mladi Džan će sigurno proći veoma zapaženo. Želim mu mnogo sreće!
Ocena: 4

Stefan
[ORIJENT – rađanje sunca, istok; Orijent Istok; supr. okcident]
Kako li su srpske domaćice preživele prošlogodišnje ispadanje Turske iz polufinala? Ako se takav scenario ponovi, visprene domaćice treba da krenu vilama i varjačama na kompletni organizacioni odbor Evrovizije. Jon Ola Sand i ne sluti kakav je rušilački potencijal u rukama vrednih Srpkinja spremnih da brane čast i ugled zemlje Onura i Šeherezade. Sreća je u tome što Turska ove godine ima zaista dobru pesmu, te će se sigurno naći u finalu nakon prošlogodišnje kosmičke nepravde. Love me back – ništa novo, ali u dovoljnoj meri autentično, zanimljivo, drsko.
Ocena: 4

Marko
Kad sam saznao ime ovogodišnjeg predstavnika Turske, naravno nisam znao o kome se radi. Krenuo sam u upoznavanje lika i dela ovog momka. Na osnovu onog što sam čuo, očekivao sam više od ESC pesme. To je bio prvi utisak. Ima sjajnih momenata u pesmi, ima i onih drugih – nekako sve nedefinisano. Trebalo mi je vremena da je skontam kao celinu, iako mnogi kažu „hvata na prvu“. Polako mi se uvukla pod kožu i sada kontam – biće igre i veselja u Bakuu tokom nastupa Turske.
Ocena: 4

Slobodan
Huh… Ja sam bio u velikom problemu kako da saberem utiske o ovoj pesmi. Moram da priznam da sam očekivao više, s obzirom na Džanov raniji muzički opus. Očekivao sam nešto što nije u tolikoj meri podređeno širokim narodnim masama, što neće biti univerzalno dopadljivo. A to smo dobili. Ipak, pesma mi se dopada, vesela je, „šarena” i vrlo upečatljiva. Spot je odličan! Ali, moj osećaj mi govori da je refren morao biti malo jači, bogatiji instrumentima, naročito u prvom delu pesme. U drugim delovima kao da ih je mnogo više. Kraj pesme je odličan! Zato…
Ocena: 4

Prosečna ocena: 4.20

I ne zaboravite! Vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5!

Čestitamo našoj čitateljki Milici na pronicljivosti i pogođenom redosledu zemalja! 😉

Pogledajte i:

Iz mog ugla – REZIME

Nakon četrdeset dva dana muzičkog putovanja kroz Evropu, došlo je vreme da saberemo utiske. Naš …