AKTUELNO

Turska odlučila – Džan Bonomo u Baku!

Turska je konačno odlučila. Nakon mnogo spekulacija i glasina, turski javni servis TRT je ovog popodneva obelodanio da će Tursku u Bakuu predstavljati mladi Džan Bonomo (Can Bonomo).

Prošlo je skoro nepuna četiri meseca od kako je TRT krenuo u potragu za umetnikom koji će ovu maloazijsku državu predstavljati u Azerbejdžanu. Najpre je muzički kanal javnog servisa, TRT Music, pokrenuo anketu na svom sajtu putem koje bi šira javnost i fanovi dali svoje mišljenje o tome ko bi trebalo da bude njihov predstavnik na Pesmi Evrovizije 2012. Kao i nekoliko godina unazad, ovaj prilično jednostavan način internog izbora izazvao je, u međuvremenu, brojne glasine, spekulacije i nagađanja koja su rezultirala pojavom brojnih poluinformacija i nepotvrđenih vesti.

Da bi raščistili sva ta neutemeljena predviđanja, TRT je prvog dana nove godine izneo svoju listu od pet kandidata koji su želja čelnika ove televizije, ali i fanova i javnosti. Među njima bili su uglavnom poznati i već afirmisani izvođači: Atije (Atiye), Hande Jener (Hande Yener), Šebnem Ferah (Şebnem Ferah), Murat Boz i Erhan Gilerjiz (Erhan Güleryüz). Neki od njih su javno izjavili da nisu zainteresovani za obaveze oko Evrosonga 2012, dok Šebnem Ferah, iako želi, ne može da se prihvati te odgovornosi jer je u „blagoslovenom stanju”, tj. trudna.

Bilo kako bilo, ova turska „sapunica”, o kojoj nismo mnogo pisali jer se, kao što već znate, ne bavimo nagađanjima i tračevima, danas je okončana. TRT je odlučio da će novi predstavnik Turske biti mladi umetnik i zvezda u usponu Džan Bonomo (Can Bonomo).

Džan je po poreklu Jevrej, rođen je u Izmiru, a muzikom je počeo da se bavi u osmoj godini svirajući gitaru. Išao je u muzičku školu, a studirao je na fakultetu za TV i filmsku produkciju. Do sada se uspešno ostvario kao muzički i radijski producent. Dve godine studuiozno je radio na svom prvom albumu „Meczup” koji je konačno objavljen u januaru 2011. Sve pesme na tom albumu uradio je sam. Tokom 2011. godine, koja se smatra prvom godinom njegove profesionale karijere, dobio je dve prestižne nagrade, obe u kategoriji „Best New Act”. Svoj muzički stil bazirao je na alternativnom roku i indi muzici, sa uticajem neizbežnih etno elemanata.

Datum objave pesme, kao i više ostalih detalja, TRT će izneti u narednom periodu. Do tada, poslušajte jednu od pesamasa Džanovog albuma „Meczup”.

ESC Serbia čestita Turcima na izboru i želi im mnogo sreće na takmičenju u Bakuu.

Pogledajte i:

“Euphoria” konačno dobila svoj video-spot

Pobednička pesma Evrosonga 2012. konačno je dobila svoj zvanični video-spot. Posle više od mesec dana …