AKTUELNO

Iz mog ugla – Ukrajina

Ukrajina je jedna od najuspešnijih evrovizijskih zemalja – od debi nastupa 2003. pa do danas, ova zemlja nije propustila nijedno finale, a samo je dva puta završila van TOP 10. Ove godine će mlada Oksana Stefanivna Hrytsay alias Mika Newton pokušati da nastavi ovako respektabilan i uspešan niz svoje zemlje sa pesmom Angel, koju će izvesti u 2. polufinalu, 12. maja.

Izrazito talentovanu Miku Newton zovu “kraljicom naslovnih numera” jer je pevala u brojnim filmovima, TV serijama i reklamama u Ukrajini i Rusiji. Prošle godine obeležila je pet godina uspešnog boravka na estradi u Ukrajini, a od 2002. do danas izdala je četiri uspešna studijska albuma, a jedan čak na engleskom jeziku. Sarađivala je sa mnogim svetski poznatim producentima, te između ostalog to ističe kao svoja najveća dostignuća. Zanimljivo je istaći da su njenu karijeru i angažman u javnom životu često obeležavale političke poruke, koje su se manifestovale što kroz njene pesme, što kroz njena dela. Mika se oprobala i kao glumica – imala je zapažene role u dva filma. U oktobru 2010. nagrađena je titulom “Žena trećeg milenijuma” za svoje društveno zalaganje i dobrotvorni rad.

Svi već znamo na koji način je Ukrajina organizovala svoju nacionalu selekciju. Pisali smo možda i više nego što je bilo potrebe, ali isto tako imali smo i ekskluzivnu informaciju o nekontrolisanim automatskim glasovima za pojedine izvođače zbog čega glasanje bilo obustavljeno nekoliko nedelja, a koju su kasnije objavili drugi znatno veći evrovizijski sajtovi. Jedno od najdužih nacionalnih takmičenja u Evropi završilo se ko zna kojim po redu skandalom, a nakon svih peripetija (detalje pročitajte ovde), Mika Newton je zvanično potvrđena kao ukrajinska predstavnica za 2011. godinu.

Što se kladionica i predviđanja plasmana tiče, Ukrajina se nalazi oko 20. mesta, međutim, kao u slučaju Rusije, sva je prilika da ćemo pesmu Angel slušati i u finalu Evrosonga, 14. maja.

Nikola: Nakon Jamale i Zlate Ognevich, sve je suvišno pisati, govoriti. Kopiraću samog sebe sa foruma:”Jamala i Zlata su krive što ne volim Miku 😀 …i njenu pesmu. Odlepio sam na ove dve pesme. Kakva inovacija, originalnost…donele bi nešto osveženja na ESC. Najpre Jamala, a onda i Zlata…a ovako…Mika..još jedna u nizu finih, ali jednoličnih balada…” Nemam šta više da dodam osim da su i ono malo šmeka što je imala originalna verzija, ubili prevodom na engleski, a da ne pričam o suviše dranja na kraju pesme. Prošle godine mi je ona dramatika imala itekako smisla, a ovo… ne, ne i ne! Žao mi je, ali ja želim Kukušku ili makar jedan “Smiiiiiiiiiiiiile, Smiiiiiiiile..” 😀
Ocena 2
P.S. Pošto je ovo poslednja analiza Evrosonga 2011. naravno, ne računajući našu “čarobnu” Ninu, puno pozdravljam sve čitaoce i posetioce sajta ESC Serbia, zahvaljujem na strpljenju, i kada dođe vreme Pesme Evrovizije, poručujem: “Don’t forget to put on a smiling face” (Džamala) ili u prevodu “Zbogom tugo i zdravo osmehu moj”! 😉

Fuad: U prošlosti su Ukrajinci imali dosta bolje stvari na Evrosongu pa nisu uspeli ostvariti dobar rezultat, izuzmemo li 2004. godinu. Dobar rezultat nisu imali niti 2008. godine u Beogradu kada su trebali pobediti, a zauzeli su drugo mesto. Prvo što mi se ne sviđa kod ovogodišnje pesme predstavnice Ukrajine jeste njen naziv. Pitam se koliko je bilo so sada “Anđela” na Pesmi Evrovizije? Bilo bi zanimljivo prebrojati. Mika tako napadno peva ovu da jednostavno jedva čekam da završi. Angel je miks svega i svačega što se meni nikako ne dopada. Vreme je da se Ukrajinci malo odmore od finala te da se uozbilje prilikom biranja pesme za ovo veliko takmičenje.
Ocena: 2

  • Najdublja podzemna železnica na svetu nalazi se u Kijevu, 105 metara ispod zemlje.
  • Francuska akademija umetnosti proglasila je ukrajinski jezik najmelodičnijim na svetu – nakon italijanskog.
  • Najveći novčić na svetu iskovan je u Ukrajini. Ovaj “novčić” bio je težak tačno hiljadu grama.

Stefan: Malo po malo, stigli smo i do kraja. Sudbina je tako htela (dobro, abeceda, ali ovako je moćnije) da Ukrajina bude poslednja zemlja koju ćemo analizirati. To je, ujedno, i veoma praktično jer se za Ukrajince do poslednjeg momenta ne zna šta će poslati. Doduše, prošle godine napravili su mnogo veći skandal i poslali mnogo bolju pesmu. Ove godine – manji skandal i manje dobra kompozicija. Najbolja tačka ovog ukrajinskog entrija je lepa pevačica. Ostalo je manje-više dosadno i iz nekog razloga me podseća na sir Vojvođanka. Da je pesmu otpevao neko drugi, možda bi moj utisak bio drugačiji. Mikin glas mi je previše piskav, njanjav, unjkav… Deluje mi kao da vrišti tri minuta. Ipak, zbog sitnih pozitivnih stvarčica i zbog toga što je ovo poslednja analiza, poklanjam pozitivnu ocenu.
Ocena: 2

Marko: Još jedna u nizu da kažem prijatnih pesama. Rado je poslušam kada dođe red na nju. Ukrajinci zaista imaju uspeha na Evroviziji, iako znaju u poslednje vreme da pokidaju živce onima koji redovno prate i ova preevrovizijska dešavanja. “Običan” gledalac nema ni pojma šta se dešavalo prošle godine tokom njivog izbora, ove godine itd… Baš ne znam kako da ocenim ovu pesmu. Nije remek delo, nije vanserijska balada, nije brza zarazna denserica, a opet sasvim ok, pitka pesma. Mika je slatka, lepo peva i ne sumnjam da će Ukrajina i ove godine naći svoje “mesto pod Suncem” na Evrosongu. Mada, iskreno rečeno, ovo im je nešto lošije rešenje i odabir u odnosu na poslednje godine gde su pesme imale ono nešto, imale kapacitet da budu u vrhu.
Ocena: 4

Slobodan: To što su mi Ukrajinci iskidali živce ove godine sa svojim izborom, neće uticati i na moj stav o ovoj pesmi jer su je bar izabrali i prijavili na vreme, a ne kao prošle godine. 🙂 Ipak, i ovo što su izbarali je mnogo lošije nego što se to od ove nacije očekuje. Mislim da su u poslednjih pet godina poslali najlošiju pesmu. Zapravo, pesma kao pesma nije toliko loša – fina je melodija, Mika lepo i nežno peva (osim na kraju kad “zagrmi”, a ne znam zbog čega jer joj uopšte ne stoji to)… Ipak, u poređenju sa pesmama Jamale, Zlate Ognevich i Vladislava Levitskog (Smile, Kukushka, Love), ova Mikina je više nego obična i prosečna, a da ne pričam o engleskoj verziji koja je još više pokvarila utisak. Zato će biti i takva ocena:
Ocena: 3

Ne zaboravite! Vaši glаsovi čine šesti glаs koji ulаzi u ukupnu prosečnu ocenu. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5!

Sutra: Iz mog ugla – Srbija

Pogledajte i:

Iz mog ugla – REZIME

Nakon četrdeset tri dana muzičkog putovanja kroz Evropu, došlo je vreme da saberemo utiske. Naš …