AKTUELNO

Iz mog ugla – Turska

Nastup Turske u Diseldorfu biće 33. na Pesmi Evrovizije. Ova zemlja je svoje uspehe počele da niže tek uvođenjem televotinga kao opcije za glasanje, a ovogodišnji predstavnici, grupa Yüksek Sadakat, pokušaće da nastave taj dobar niz.

Ovaj turski bend je osnovan 1997. godine, a prvi značajniji uspeh doživljavaju tek 2005. albumom istog imena kao i grupa. Njihova muzika se može opisati kao mešavina popa i rocka moćnog zvuka u kojoj se koriste turski tradicionalni instrumenti, klavijature i gitare. Članovi benda su: Kenan Vural (vokal), Serkan Özgen (gitara), Kutlu Özmakinacı (bas gitara), Uğur Onatkut (klavijature) i Alpay Şalt (bubnjevi). Njihova evrovizijska pesma Live it up se može okarakterisati kao moderna electro-pop pesma sa primesama rocka i gitarskog zvuka. Kompozitor pesme je Kutlu Özmakinaci, a tekstopisac Ergün Arsal.

Turski javni servis TRT je ove sezone ponovo odabrao i izvođača i pesmu interno. Grupa je imenovana za evrovizijskog predstavnika u novogodišnjoj noći, što je bilo prilično iznenađenje za tursku i evropsku javnost, a posebno za fanove širom Evrope. Umesto očekivanog oduševljenja i uzbuđenja, pojavila su se brojna negodovanja, nezadovoljstva i kritike, najviše zbog toga što su mnogi očekivali neko poznatije ime i što niko nije pretpostavio da bi Turska mogla dva puta zaredom da pošalje rock bend. U nedeljama koje su usledile, strasti su se stišale, a grupa Yüksek Sadakat nastavila je da priprema tri pesme koje su krajem januara ponudili selekcionoj komisiji TRT-a, a koja je na kraju odabrala pesmu na engleskom jeziku Live it up. Pesma je zvanično predstavljena javnosti 25. februara.

Turci se na evropskim kladionicama veoma dobro kotiraju. Trenutna 14. pozicija obećava dobar rezultat, a plasman u finale se gotovo ne dovodi u pitanje s obzirom na jaku dijasporu. Yüksek Sadakat će svoju pesmu otpevati u 1. polufinalu pod rednim brojem 5, neposredno pre naše Nine.

Nikola: E pa baš su me Turci razočarali, očekivah neki turski etno, trbušne plesačice, hopa cupa, kad ono, ove godine opet pop, rok..hehe..šalim se, samo sam primetio da Turci idu naizmenično sa žanrovima: 2007. bio etno , 2008. rok, pa 2009. etno, pa 2010. opet rok, pa sam nekako kao sled, čini se slučajnih a možda i namernih događaja, očekivao npr. Atiye koja se spominjala kao jedna od mogućih predstavnika Turske, a za mene jedna od boljih turskih izvođača, sa pesmama koje su vrlo moderne, a opet prepoznatljive po tom etnu tj. orijentalu. No dobro, zaveru, šalu ili šta god na stranu, kada sam prvi put čuo ovu pesmu prvi utisak je bio bled samo zbog poređenja sa Mangom koja je ispunila svaka očekivanja, što se i pokazalo tokom glasanja i njihov plasman na 2. mesto. Ipak, ova pesma ima neku svoju posebnu energiju, dobrih rok bendova koji ni malo ne podsećaju na Tursku. Više na…haha..a dosadih više..ali jeste…amerikanizovanoooo… Ali, nije loše uopšte. Šta više, od mog društva koji i ne prate ESC ludački kao ja, dobili su epitet prepoznatljivog, drugačijeg ja bih dodao – ali samo u sklopu ovogodišnje ponude. Ne i inače.
Ocena: 4

Fuad: Ne znam koliko su ove naše analize postale objektivne i kod kojih je iskazano isključivo naše mišljenje prilikom ocenjivanja i komentarisanja svih pesama ovogodišnjeg Evrosonga. No, ja ću i dalje biti krajnje objektivan, jer mene ne zanima šta misle drugi na nekim tamo forumima i analizama. Vratimo se sada Turcima. Tradicionalno su dobri. Ova pesma kao i prošlogodišnja ima dosta predispozicija da ostvari veliki uspeh te da na kraju postane veliki hit. Od Turaka očekujem jedan efektan nastup kao i prošlogodišnji. Jedino što bih im zamerio je to što su počeli previše da nam donose roka na Evroviziju. Sve u svemu jako dobro!
Ocena: 5

  • Istanbul je jedini grad na svetu koji se proteže na dva kontinenta.
  • Mnoge legende kao mesto zbivanja imaju današnju Tursku. Nojeva barka udarila je u planinu Ararat, Aleksandar Veliki je razvezao gordijev čvor blizu Ankare, a današnja Turska je i postojbina legendarnog Trojanskog konja.
  • Turci su u Evropu doneli kafu, višnje i lale. Takođe, u Turskoj se nalazi najstarije naselje na svetu, prvi rudnik i najstarija brodska olupina.

Stefan: Turci su odlučili da igraju na kartu prošlogodišnjeg uspeha pa su ponovo poslali rok-pesmu. Istina, ona nije ni približno dobra i zanimljiva kao prošlogodišnja, ali je meni pravo osveženje i prija mi da je slušam. U moru limunada i cipiripi-pesmica, prija mi da čujem nešto drugačiji zvuk. Zato su mi ove godine favoriti one pesme koje po svom žanru odudaraju od većine. Tekst nije preterano inovativan. Međutim, iako se u njemu javlja stih koji kaže kako je život lep (a ja takve stihove ne volim preterano), on nema onaj sladunjavi prizvuk kakav imaju tekstovi finske, rumunske i malteške pesme. Muzika je sasvim pristojna i često mi se dešava da Live it up stavljam “na repeat”. Apsolutno slušljivo. Za Turke jedna slabija…
Ocena: 5

Marko: Standardno dobri. Turci ili pošalju pesmu koja nas neodoljivo, svojim ritmom i melodijom, podseća na njihovu zemlju ili pošalju rock bend. Šta je dobro? Sve je dobro i provereno i sve odlično prolazi i gledamo ih u finalu, redovno. 🙂 Gledajući od 2007. godine, ove je trebalo do pošalju nešto a la Düm tek tek, pošto su išli cik-cak. 😀 Mene su obradovali što su se kao i prošle godine odlučili opet za “cik”, a ne za “cak”.
Ocena: 4

Slobodan: Moram da priznam da sam bio prilično ravnodušan prema odluci da pošalju ne baš popularan rock bend, ali u isto vreme i rezervisan prema najavi ovogodišnje pesme. Ipak, kada je pesma predstavljena, bilo je to van svih mojih očekivanja – “iz keca” mi se dopalo apsolutno sve, a posebno me je iznenadio electro-pop zvuk, što inače veoma volim. Turci me zaista fasciniraju svojim veštim i promišljenim odabirom pesama u proteklih 7-8 godina, čak i onda kada biraju interno. Ponekad poželim da sve zemlje biraju svoje predstavnike kao Turci. 🙂 Da rezimiram – odlična pesma sa moćnim instrumentima, moderan i upečatljiv zvuk i stil, dobar muški vokal, sjajan raspevan refren… Sasvim dovoljno za najbolju ocenu.
Ocena: 5

Ne zaboravite! Vaši glаsovi čine šesti glаs koji ulаzi u ukupnu prosečnu ocenu. Ostаvite svoj komentаr i ocenu od 1 do 5!

Sutra: Iz mog ugla – Ujedinjeno Kraljevstvo

Pogledajte i:

Iz mog ugla – REZIME

Nakon četrdeset tri dana muzičkog putovanja kroz Evropu, došlo je vreme da saberemo utiske. Naš …