2006. Bukurešt | Let the Music Play

Glavni grad Rumunije dobio je tu čast da organizuje četvrto izdanje Dečje pesme Evrovizije. Organizatori su bili presrećni zbog toga, a deca iz 15 država, uzrasta od 8 do 15 godina okupila su se po drugi put u glavnom gradu jedne države.

HRT (Hrvatska) i AVRO (Holandija) po drugi put za redom izgubile su bitku za dobijanje domaćinstva Dečje pesme Evrovizije. Rumunski nacionalni emiter TVR je zajedno sa EBU organizovao takmičenje. Bio je to jedan veseo i vedar šou, iako se na sceni tokom programa pojavljivao čuveni Grof Drakula.

Manja dvorana „Polivalenta” (Sala Polivalentă) bila je mesto dešavanja tog 2. decembra. Voditelji su bili Andrea Marin Banika (Andreea Marin Bănică) i mlada Joana Ivan (Ioana Ivan), dok se Andrej Mateju (Andrei Mateiu) pojavljivao u ulozi Grofa Drakule. Šou je između ostalih učesnika otvorio Mihaj Trajstariju (Mihai Trăistariu). On je šest meseci ranije predstavljao Rumuniju na Pesmi Evrovizije u Atini, gde je osvojio visoko 4. mesto sa pesmom Tornero koja je postala veliki evropski hit. Kao interval act nastupila je pobednica iz prethodne godine Ksenija Sitnik (Ksenia Sitnik) i grupa plesača koji su izvodili mešavinu modernog i tradicionalnog rumunskog plesa, a bivši rumunski predstavnici izveli su remiks svojih pesama sa Dečje Evrovizije.

Svaka zemlja učesnica prilikom glasanja dodeljivala je od 1-7 poena, a onda 8, 10 i 12. O pobedniku je odlučivao televoting.

Povratnik na festival bio je Kipar. Debitanti ove godine bili su Ukrajina i Portugalija, dok je Srbija nastupila kao samostalna zemlja. Crna Gora je tražila dodatno vreme da razmotri mogućnost učestvovanja, međutim na kraju su ipak povukli svoju ideju o tome. Švedski SVT, norveški NRK i danski DR odustali su od takmičenja iz različitih razloga, a jedan od njih je bio da je takmičenje počelo da nameće veliki pritisak na decu. Ova tri javna emitera organizovala su svoje takmičenje u Švedskoj – Melodi Grand Prix Nordic – baš kao i 2002. godine. Ipak, komercijalna švedska televizija TV4 odabrala je predstavnika za „Dečji Evrosong” pa je tako Švedska učestvovala na oba takmičenja.

Pored Danske i Norveške, od takmičenja su odustali Letonija zbog nedostatka finasija i Ujedinjeno Kraljevstvo jer televizija koja je bila zadužena za izbor predstavnika nije bila zadovoljna postignutim rejtingom gledanosti. Saberi-oduzmi, 15 zemalja je ipak učestvovalo na takmičenju u Bukureštu.

Hrvatska radio-televizija poslala je svog predstavnika u Bukurešt, ali nije emitovala program u predviđenom terminu uživo ni na jednom raspoloživom kanalu javnog emitera. To je bio razlog da EBU kazni HRT, čime su čelnici ove kuće najavili da se povlače sa takmičenja ubuduće.

Pobedu su odnele sestre Tolmačove (Tolmachevy), bliznakinje iz Rusije, koje su pevale pesmu Vesenniy Jazz (Spring Jazz). Srbiju je predstavljala grupa „Neustrašivi učitelji stranih jezika” iz Aleksandrovca. Zauzeli su visoko 5. mesto sa pesmom Učimo strane jezike.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Rusija The Tolmachevy Twins Vesenniy Jazz 154
02. Belorusija Andrey Kunets Noviy den 129
03. Švedska Molly Sandén Det finaste någon kan få 116
04. Španija Dani Te doy mi voz 090
05. Srbija Neustrašivi učitelji stranih jezika Učimo strane jezike 081
06. Rumunija New Star Music Povestea mea 080
07. Belgija Thor! Een tocht door het donker 071
08. Kipar Luis Panagiotou & Christina Christofi Agoria koritsia 058
08. Ukrajina Nazar Slyusarchuk Khlopchyk rock ‘n’ roll 058
10. Hrvatska Mateo Đido Lea 050
11. Malta Sophie Debattista Extra Cute 048
12. Holandija Kimberly Goed 044
13. Grčka Chloe Sofia Boleti Den peirazei 035
14. Portugalija Pedro Madeira Deixa-me sentir 022
15. Makedonija Zana Aliu Vljubena 014