AKTUELNO

1958. Hilversum

  • 3. Pesma Evrovizije
  • Hilversum, Holandija
  • sreda, 12. mart 1958.
  • Mesto održavanja: AVRO Studios
  • Domaćin: Hannie Lips
  • Broj učesnika: 10
  • Debitant: Švedska
  • Odustalo: Ujedinjeno Kraljevstvo
  • Pobednik: Francuska – Dors, mon amour, André Claveau

Nakon pobede Holandije na Pesmi Evrovizije u Nemačkoj, nalazimo se kod trećeg takmičenja za najbolju evrovizijsku pesmu u zemlji vetrenjača, drvenih klompi i lala. Čast da domaćin takmičenja bude zemlja pobednik prethodnog, pravilo je koje se uvodi od ovog izdanja. Takmičenje se održavalo u TV studiju u Hilversumu, medijskom centru Holandije. Za ovu prigodu, prostor gde se održavalo takmičenje je ukrašen sa 1000 lala.

I ove godine, kao i prethodne, učestvovalo je 10 zemalja, sa malom razlikom u tome što je Ujedinjeno Kraljevstvo nakon debitovanja prethodne godine po prvi i poslednji put izostalo sa festivala. Njeno mesto zauzima zemlja debitant – Švedska, država koja će se u kasnijoj istoriji pokazati kao veoma uspešna. Još jedno pravilo koje je doneto prethodne godine, ispoštovano je i te 1958. godine pa sve do danas, a to je da svaka zemlja može da pošalje samo jednu pesmu da ih predstavlja. Ova 1958. godina, kao i 1956, ostaće upamćena po tome što su to bile godine kada se nije čula pesma na engleskom jeziku.

Pesme je ocenjivao žiri koji se u svakoj od zemalja učesnica sastojao od 10 članova. Svaki član žirija dodeljivao je po 1 poen omiljenoj pesmi. Žiri se nije nalazio u studiju, već su iz svojih zemalja slušali događaj i pesme, i ocenjivali su ih odmah nakon što je otpevano svih 10. Glasovi su objavljeni putem telefona.

Kako se italijanska pesma nije dobro čula u nekim zemljama, Domeniko Modunjo (Domenico Modugno), italijanski predstavnik, je nakon svih izvedenih pesama morao da ponovi nastup. Kasnije je pesma Nel blu dipinto di blu ili popularnije nazvana Volare postigla veliki uspeh u Sjedinjenim Američkim Državama, gde je osvojila 1. mesto na Bilbordovoj TOP listi, a takođe i tri Gremi nagrade. Na proslavi 50. godišnjice takmičenja Pesme Evrovizije u Kopenhagenu 2005, prilikom izbora za najbolju pesmu festivala u proteklih 50 godina, ova italijanska kancona je osvojila 2. mesto. Izvođači širom sveta obrađivali su ovu pesmu nekoliko desetina puta, prilagođavali su je različitim aranžmanima i muzičkim stilovima, pa zbog toga s punim pravom važi za jednu od najpopularnijih evrovizijskih pesama. Na Pesmi Evrovizije osvojila je tek 3. mesto. Bez obzira na plasman, ova pesma je postala jedna od najuspešnijih sa ovog takmičenja.

Iako je Švedska poslala svoju veliku muzičku zvezdu Alis Babs (Alice Babs), nije im uspelo da prestignu francuskog predstavnika Andrea Klavoa (André Claveau) koji je na kraju sakupio 27 poena za pesmu Dors mon amour i tako postao prvi francuski predstavnik koji je osvojio evrovizijski tron. Prvo mesto mu nije izmaklo uprkos tome što je za boje Švajcarske ponovo pevala pobednica prvog izdanja festivala, Lis Asija, koja je sa pesmom Giorgio osvojila vicešampionsku poziciju.

Što se domaćina Holandije tiče, nju je ponovo predstavljala prošlogodišnja pobednica Kori Broken (Corry Brokken), ali ovaj put nije ni približno ponovila uspeh. Zajedno sa luksemburškim predstavnikom delila je poslednje mesto sa samo jednim poenom. To je bio njen poslednji pokušaj kao pevačice, ali se zato jeste pojavila kao domaćin takmičenja 1976.godine, te kao prezenter poena na takmičenju 1998. godine u Birmingemu.

Pored Lis Asije i Kori Broken, povratnici na takmičenje bili su Fud Lekler (Fud Leclerc) iz Belgije (1956) i Margot Hilšer (Margot Hielscher) iz Nemačke (1957).

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Francuska André Claveau Dors, mon amour 027
02. Švajcarska Lys Assia Giorgio 024
03. Italija Domenico Modugno Nel blu dipinto di blu 013
04. Švedska Alice Babs Lilla stjärna 010
05. Belgija Fud Leclerc Ma petite chatte 008
05. Austrija Liane Augustin Die ganze Welt braucht Liebe 008
07. Nemačka Margot Hielscher Für zwei Groschen Musik 005
08. Danska Raquel Rastenni Jeg rev et blad ud af min dagbog 003
09. Holandija Corry Brokken Heel de wereld 001
10. Luksemburg Solange Berry Un grand amour 001