AKTUELNO

1957. Frankfurt

  • 2. Pesma Evrovizije
  • Frankfurt na Majni, Nemačka
  • nedelja, 3. mart 1957.
  • Mesto dešavanja: Großer Sendesaal des Hessischen Rundfunks
  • Domaćin:  Anaïd Iplicjian
  • Broj učesnika: 10
  • Debitanti: Ujedinjeno Kraljevstvo, Danska, Austrija
  • Pobednik: Holandija – Net als toen, Corry Brokken

I evo nas do drugog po redu takmičenja za najbolju pesmu Evrovizije, ovog puta u gradu na reci. Frankfurt na Majni u Nemačkoj je grad domaćin drugog takmičenja za najbolju pesmu Evrope. Kao i prethodno, i ovo je uglavnom bilo radio takmičenje, iako je primećen znatan porast onih Evropljana koji su posedovali TV prijemnik.

Neko vreme šuškalo se da je Nemačka bila 2. na prethodnom takmičenju, pa joj se zato ukazala ta čast da organizuje novo takmičenje. Tada još nije bilo uvedeno pravilo da zemlja pobednik bude domaćin narednog takmičenja, a s obzirom na to da je sve više zemalja izražavalo želju da učestvuje na festivalu, pokazalo se kao nepraktičnim nepostojanje tog pravila.

Od 1957. godine, pored sedam zemalja koje su učestvovale na prvoj Pesmi Evrovizije imamo i debitante, a to su Ujedinjeno Kraljevstvo, Austrija i Danska. Tako je 1957. godine učestvovalo ukupno 10 zemalja.

Zanimljivosti koje su pratile ovo takmičenje jesu da je pesma Ujedinjenog Kraljevstva trajala svega 1:52 minuta, a da je italijanska pesma trajala neverovatnih 5:09 minuta! Zbog protesta određenih zemalja i njihovog zahteva da italijanska pesma bude diskvalifikovana, a opet zbog  pravila koje je samo predlagalo dužinu trajanja pesme, pravilo da pesma ne sme da traje duže od tri minuta se od tada učvrstilo i ostalo nepromenljivo – pravilo koje važi i dan danas.

Takođe, od ove godine se dozvolilo da zemlje mogu da pošalju kao svoje predstavnike i duete jer prethodne godine to nije važilo.

Tako stižemo do sledeće zanimljivosti, a tiče se danskih predstavnika. Naime, duet  Birte Vilke i Gustav Vinkler (Birthe Wilke & Gustav Winckler) su ovekovečili nastup najdužim poljupcem ikada na Pesmi Evrovizije, iako su poljubac mogli da vide samo oni retki koji su posedovali televizor. Poljubac je trajao dugo samo zato što je član produkcije zaboravio da da znak da poljubac treba da se završi. Bez obzira na događaj, isti im nije pomogao da pobede, a takmičenje su završili na 3. mestu.

Glasanje se po prvi put vršilo telefonom, a poene je delilo 10 članova žirija iz svake zemlje učesnice. Oni su dodeljivali po jedan poen omiljenoj pesmi. Od novouvedenih pravila je i to da se više nije dozvoljavalo članu žirija da glasa za svoju zemlju. To je dovelo do prve pobede Holandije na Pesmi Evrovizije.

Bila je to Kori Broken (Corry Brokken) koja je pevala pesmu Net als toen (Just like then). Na kraju je sakupila 31 poen od 10 članova žirija, što je bilo dovoljno za prvu holandsku pobedu. Inače, Kori je učestvovala i na prethodnom takmičenju u Luganu, ali je rezultat do dan danas ostao nepoznat. Bila je domaćin Pesme Evrovizije 1976. godine, a čitala je i poene za holandsku televiziju na takmičenju 1997. godine.

 # Država Izvođač Pesma Bod
01. Holandija Corry Brokken Net als toen 031
02. Francuska Paule Desjardins La belle amour 017
03. Danska Birthe Wilke & Gustav Winckler Skibet skal sejle i nat 010
04. Luksemburg Danièle Dupré Tant de peine 008
04. Nemačka Margot Hielscher Telefon, Telefon 008
06. Italija Nunzio Gallo Corde della mia chitarra 007
07. UK Patricia Bredin All 006
08. Belgija Bobbejaan Schoepen Straatdeuntje 005
08. Švajcarska Lys Assia L’enfant que j’étais 005
10. Austrija Bob Martin Wohin, kleines Pony 003